Започна подписка в подкрепа на „План Бачийски" в частта му за летището в Равнец

Започна подписка в подкрепа на „План Бачийски

Зад инициативата застанаха военни офицери, пилоти и членове на аероклубове

Подписка в подкрепа на идеята бившата военна авиобаза в Равнец да се превърне в свободна безмитна зона с карго летище започна в Бургас.

Пунктът, на който бургазлии могат изразят подкрепата си в следващите три дни е до Часовника на ул. „А. Богориди".

Зад инициативата застанаха множество граждани, военни офицери, пилоти и членове на аероклубове.

„Обръщаме се към всички хора, свързани с авиацията, въздушните спортове и авиобаза „Равнец", както и към всички будни бургазлии, да подкрепят инициативата за запазване на летателните способности на летището", апелира Константин Бачийски, автор на мащабния проект „Планът Бачийски"

В началото на август общинският съветник представи една от точките в своя план, свързана с трансформацията на старото военно летище.

Ключовият елемент в стратегията е съчетаването на свободна безмитна зона с карго летище. Според Бачийски  това ще даде преимущество на Бургас в преговорите за привличане на инвеститори със свободни капитали от цял свят.

Подобна икономическа структура ще бъде без аналог в Югоизточна Европа.

Наскоро Община Бургас предложи  свой проект за подробен устройствен план за индустриална зона в Равнец. От концепцията става ясно, че  пистите на авиобазата  ще бъдат превърнати в зони за спорт и зелени площи, а в нарушения на изискванията за отстояния в непосредствена близост до съоръжението се предвижда да бъдат изградени различни обекти.

Ако на своето заседание на 27 август Общинският съвет одобри проекта за ПУП в този му вид, икономическата зона в Равнец няма да може да обслужва самолетни полети и ще загуби основното си предимство в преговорите с потенциални инвеститори.

Освен това няма да бъде изпълнено условието за запазване на функционалните възможности на съоръжението, което Министерският съвет постави при прехвърлянето на собствеността върху базата от държавата на Община Бургас.

Организаторите на подписката имат за цел да изпратят ясно послание към общинските съветници да не лишават Бургас от възможността да привлече инвеститори от висок клас в града и региона.

Инициативата в Бургас е продължение на започналата преди дни подписка сред жителите на Равнец.

Желаещите да се присъединят като доброволци към каузата могат да се свържат с организаторите на тел. 0883318676 /И. Иванов/

Галерия
Коментари

Още от последните новини