Запишете се за безплатен профилактичен преглед за глаукома в Бургас

Запишете се за безплатен профилактичен преглед за глаукома в Бургас - E-Burgas.com
Снимка:Clinica.bg

Очни лекари от Бургас се включват в отбелязването на Световната седмица за борба с глаукомата, която традиционно се провежда през март. Това е времето, в което специалисти-офталмолози от целия свят обединяват усилията си в борбата с това коварно заболяване, което води до необратима слепота. По последни данни, 87 525 души у нас са диагностицирани с глаукома. В Бургас те са 4158, като броят им се е увеличил с над 400 души в сравнение с миналата година.

През месеците март и април програмата „Право на зрение“ на Института за здравно образование провежда безплатни профилактични прегледи за глаукома в цялата страна, като Бургас е един от градовете, в които също ще има такива. Партньор на програмата в града е Очна болница „Бургас“ – д-р Иванови, а записванията за прегледите се осъществяват на тел. 089 666 0772, между 13 и 17 ч.

Жените и хората на възраст над 60 г. попадат в рисковата група. В рисковата група са и всички на възраст над 40 г. с глаукомно-болни в рода. Затова се препоръчва всеки, навършил 40 г., поне веднъж годишно да измерва вътреочното си налягане. Повишеното вътреочно налягане може да е симптом за глаукома.

Прегледът включва и измерване на вътреочно налягане. Направление от личен лекар не е необходимо. За преглед се записват само лица, които попадат в рискови групи, часовете се дават до изчерпване.

 

Коментари

Още от последните новини