Занаятчии показват майсторлъка си на фестивала „Пазители на българския дух“ (Снимки)

Занаятчии показват майсторлъка си на фестивала „Пазители на българския дух“ (Снимки) - E-Burgas.com
IMG_9080 Демонстрации на изработката на карвинг свещи и стъклени фигури могат да видят бургазлии в експоцентър „Флора“ през следващите 4 дни. Майстори от цялата страна се събраха на фестивала на занаятите „Пазители на българския дух“ в Бургас, който бе открит днес. На тържественото откриване бе зам.-кметът Йорданка Ананиева, която поздрави в аванс занаятчиите с техния професионален празник – Петровден, който е на 29 юни. Изложението бе открито с народни хора в изпълнение на две формации на фолклорен ансамбъл за песни и танци "Атанас Манчев" при народно читалище „Пробуда“. IMG_0004 „Гостуват майстори от цялата страна, които са творили със златните си ръце и с цялата любов на големите им сърца“, обясни Майя Стоянова, председател на Регионална занаятчийска камара – Бургас. Зам.-кметът Йорданка Ананиева посети щандовете на цялото изложение. Тя пробва уникалните шапки на дизайнерката Ирина Сардарева и се сдоби с малка икона и колие. IMG_9087 По време на изложението демонстрации прави Нина Маринова от Варна, която изработва уникални карвинг свещи. Те са многослойни и се изрязват още докато са топли, обясни майсторката. Гостите ще могат да видят Владимир Анисимов от Санкт Петербург, който изработва фигурки от топено стъкло. Свещи от пчелен восък и парафин предлага и Любомир Богданов от Плевен. Той започва да се занимава с пчеларство, само за да може да упражнява занаята си. „Започнах преди 5 години с 2-3 модела свещи и с 2-3 кошера. Сега имам 60 пчелни семейства“, сподели той.  Миглена Петрова пък изработва бижута от естествени цветя, рисувано стъкло и аксесоари. Цветята отглежда сама, рядко купува и то по-екзотичните видове. Растенията се хербаризират, след което се покриват с полимер – прозрачна смола. Новата колекция е вече от 3D бижута. Сувенири, пластики и пана от мед изработва Вера Труфева от Сливен. Майсторката също прави демонстрации на щанда си. Юлия Черкезова от варненското село Звездица изработва икони с полускъпоценни камъни – златен калцит и аметист, добити от Източните Родопи. IMG_9088 Над 40 занаятчии от цялата страна участват във фестивала в Бургас. Със свои щандове са представени дърворезбари, каменоделци, грънчари, шапкари, везбари, железари, медникари, майстори на ковано желязо, тъкачество, плетачество, плъстарство – сухо и мокро, сарачество, рисуване със старинни техники и естествени багрила. IMG_9078 В изложението има металопластики, керамика, карвинг свещи, топено стъкло, чанове и ляти камбани, обработени кристали, икони. Ето какво можете да видите през следващите дни:
  • 28 юни, начало 17 ч. - артистично шоу, в което ще бъдат демонстрирани най-новите модни прически, боди арт сесия, модно ревю на дамски тоалети, аскесоари и бижута със специалното участие на шапките на Ирина Сардарева. В шоуто ще се включат група „Сезони“ и формация за модерни танци.
  • 29 юни, начало 10.30 ч. – тържествен водосвет по случай Петровден, професионален празник на занаятите, дискусия по проблемите на съхраняването на занаятите в България, възможностите за упражняване на занаятчийска дейност, адаптирането към икономическите условия, иновативни политики за развитие на предприемачеството в сектора и необходимостта от законодателни промени.
Коментари

Още от последните новини