Замъкът „Влюбен във вятъра” бе отбелязан на Европейската туристическа карта със специален знак

Замъкът „Влюбен във вятъра” бе отбелязан на Европейската туристическа карта със специален знак - E-Burgas.com

Замъкът „Влюбен във вятъра” край Равадиново бе отбелязан на съвременната туристическа карта на Странджа и нейното крайбрежие със специален знак. Картата се издава по повод на обявената  под патронажа на ООН Международна година на картата, 2016. Тя е осъществена от две от водещите картографски дружества, членове на Българска картографска асоциация по европейския картографски стандарт.

Със специални единични знаци са отбелязани две забележителности  на източнотракийската планина – Нестинарството, вписано от ЮНЕСКО в списъка на Световното нематериално културно наследство с център с. Българи и Замъкът „Влюбен във вятъра” край с. Равадиново.

С построяване и развитието на Замъка като значима туристическа атракция по Странджанското Черноморско крайбрежие, след хилядолетия отново се отваря „вратата”, която осъществява връзката между Черноморското крайбрежие и Средиземноморския бряг. Две крепости, разположени на  5 км от Замъка  в разклоненията на Меден рид – „Лободово кале” и „Малкото кале”, показват значението на тази връзка. Няколко културни слоя в тях, започващи от ранножелязната епоха и завършващи през VI век, са надградени с усет от строителите на „Влюбен във вятъра”. Замъкът е построен върху древен път, пресичащ „планина между моретата”. Такава е Странджа според нейния голям изследовател проф. Александър Фол. Това твърдение се илюстрира недвусмислено от съвременната туристическа карта на Странджа.

От няколко дни картата се предлага на многобройните гости на Замъка. Разгръщайки я, те разбират, че са застанали на брега на едно море от история и приключения, в което са се раждали героите и митовете на европейския свят.

Коментари

Още от последните новини