Залесителни акции за Седмицата на гората в Приморско

Залесителни акции за Седмицата на гората в Приморско - E-Burgas.com

„Децата и гората на България за бъдещето на Зелена Европа“ е мотото за 2018 година

Община Приморско ще отбележи Седмицата на гората с редица еко инициативи част, от които ще се проведат през първата пълна седмица на април месец, когато официално се чества празника. Тази година залесителните акции и мероприятията по почистване на горските територии ще преминат под мотото: „Децата и гората на България за бъдещето на Зелена Европа“.

Дните, посветени на зеленото ни богатство, ще бъдат открити на 2 април. Специално за случая служителите на Дирекция „Управление и стопанисване на общински гори" са предвидили инициативи, с които ще дадат пример как правилно да стопанисваме и опазваме горите. В дните до 4 април горските служители ще почистят местностите около „Биволарника“, „Живак“, „Падинкова поляна“ и „Орана поляна“. Ще бъдат почистени и горските територии по пътя от Приморско до Ясна поляна и Ново Паничарево.

И тази година в програмата си Община Приморско е предвидила засаждане на фиданки. Тя се е погрижила да осигури 1000 броя от вида „чинар“ и всеки, който желае, от 3 до 5 април ще може безплатно да получи и засади фиданките собственоръчно.

В Приморско дръвчетата ще се раздават в сградата на ОП „Чистота и озеленяване“. В Китен, Ясна поляна, Веселие, Ново Паничарево и Писменово фиданки ще се получават в кметствата.

Приморско ще е домакин и на събития, част от Седмицата на гората, в които са включени Изпълнителна агенция по горите, Регионалните дирекции по горите, структурите на шестте държавни горски предприятия, природните паркове и общинските горски структури.

Едно от мероприятията е националната инициатива „Лесовъд за един ден“, което се радва на огромен интерес.  Тя ще се проведе на 12 април от 10 часа на тракийското светилище Бегликташ с участието на деца и от бургаско училище. На малчуганите ще се предостави възможност чрез интерактивни игри и занимателни беседи с лесовъдите да научат повече за тяхната отговорната професия, горските екосистеми и процесите, които протичат в тях.

Предвидено е и залесяване с едроразмерни фиданки, както и посещение с беседа на Историческия музей в морския град.

Коментари

Още от последните новини