Закръгляме туристите на 10 милиона до края на годината

Закръгляме туристите на 10 милиона до края на годината  - E-Burgas.com

България очаква да отчете поне 10 млн. чуждестранни туристи до края на тази година. Това прогнозира пред БНР Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма, пише Inews.

Според него това е напълно възможно да се случи, тъй като са налице множество фактори. От една страна само през август страната ни е била посетена от рекордните 2 млн. туристи. От друга пък бизнесът и страната печелят от геополитическите фактори и отлива на хора от много традиционно силни туристически дестинации.

Силно намалял и дори прекъснат е туристическият поток в Египет и Тунис. В същото време заради серията от атентати и опита за преврат, съседна Турция е загубила 15 млн. туристи. Сред тях има и не малко българи, които са отказали резервациите си след метежа преди близо 2 месеца. В същото време отново заради терористичните нападения в Белгия и Франция отчитат 10% по-малко посещения на чуждестранни туристи. Което се изразява в 10 млн. души, изчислява Драганов.

Около 300 хил. българи по-малко ще отидат на почивка в Турция през 2016 г., прогнозира още той. Според Драганов годишно в югоизточната ни съседка ходят около 1 млн. нашенци. Около 30% са отказаните резервации, което означава, че над 300 хил. българи няма да посетят Турция, а ще изберат като алтернатива България или друга държава.

Коментари

Още от последните новини