Задържаха в Косово руската журналистка, която описа българите като "нехора"

Задържаха в Косово руската журналистка, която описа българите като

Големи неприятности за руска журналистка, която обиди жестоко България. 

В нощта на събота срещу неделя косовската полиция задържа руската журналистка Дария Асламова, съобщава Радио Свобод. 

Министърът на вътрешните работи на Косово Джалал Свечлия каза, че Асламова е заподозряна в шпионаж, но не разкри подробности за обвиненията. Журналистката е задържана на границата със Сърбия, когато се е опитала да влезе в Косово като кореспондент на вестник "Комсомолская правда".

Асламова се свързала с редакцията на вестника в неделя сутринта и е казала, че е освободена след разпит, но е била принудена да се върне в Сърбия, пише svobodnaevropa.bg.

На страницата си във Фейсбук ръководителят на косовското министерство на вътрешните работи написа: „Много държави доказаха, че Асламова се е занимавала с шпионаж за руското военно разузнаване и че се е представяла за журналист... Опитът й да влезе в страната ни, съвпадащ с събитията в северната част на страната ясно доказват, че Русия се е присъединила към сръбската пропаганда с цел дестабилизиране на страната ни“. Той публикува снимки на Асламова заедно с руския външен министър Сергей Лавров, бившия иракски диктатор Саддам Хюсеин и сирийския президент Башар ал-Асад.

Вестник "Комсомолская правда" съобщи, че Асламова е в Сърбия и има редакционна задача да подготви специален доклад във връзка с изострянето на сръбско-косовския конфликт. От руското посолство в Сърбия са отговорили на запитване на редакцията, че не разполагат с информация за задържането и местонахождението на журналиста. Руската федерация не признава независимостта на Косово и няма дипломатическа мисия там.

През юни 2021 г. тя публикува обширен репортаж от България, пълен с манипулации, лъжи и обидни квалификации за български граждани. Той беше описан в Дневник. В статията "Как превръщат България в страна на професионални русофоби" тя описва България като територия, през която НАТО минава и прави каквото си иска.

Асламова дава пример за български "шедьоври на самоунищожението" като например този, че "български нехора с еднакъв ентусиазъм се борят не само за събарянето на съветски паметници, но и за издигането на нови - на своите западни "приятели".

Коментари

Още от последните новини