Задържаха петима телефонни изманици от Бургас и Ветово

Задържаха петима телефонни изманици от Бургас и Ветово  - E-Burgas.com

Петима мъже от Ветово и Бургас – участници в схема за телефонни измами са задържани в резултат на съвместните действия на служители от Главна дирекция „Национална полиция”, ОДМВР – Бургас и Русе, под прякото ръководство и наблюдение на Районна прокуратура - Бургас.  Същите са задържани за срок от 48 часа, като предстои внасяне на искане за постоянна мярка „задържане под стража” в Районен съд – Бургас.

Това съобщиха на нарочен брифинг днес Йовита Григорова – зам. апелативен прокурор и говорител на Апелативна прокуратура – Бургас, Иван Кирков – административен ръководител на Районна прокуратура – Бургас и старши
комисар Калоян Калоянов – директор на ОДМВР - Бургас. Двама от мъжете са от Ветово, област Русе, а другите трима - от Бургас. Организацията им била повече от солидна, обясни старши комисар Калоянов – първоначално на случаен принцип намирали домашните телефони на възрастните хора, а след това се сдобивали и с мобилния, ако пенсионерите разполагали с такъв. Извършвали измамите по класическата схема „Помощ на полиция при
задържане на ало измамници“.

Престъпната дейност продължила от март до 20 юли, като при последните измами жертвите са жени на 77 и 92 години. В единия от случаите благодарение на полицейските действия предаването на парите / 2 000 лв./ било предотвратено, а във втория случай – парите / 600 лв./ са открити преди да бъдат изнесени към адрес, указан от измамниците.

Според старши комисар Калоянов мулетата за конспирация наели два различни автомобила, с които се придвижили до Шумен, където била срещата им със самите измамници. Мъжете от Ветово, които са братя и са с богато криминално минало, набирали мулета през обяви за работа, публикувани във вестници или Интернет.

По този начин се свързали и с единия от бургазлиите, който впоследствие ангажирал за мулета и двама негови познати. Любопитното е, че единия от тях е на 70 годишна възраст. В хода на разследването е констатирано, че
петимата мъже са съпричастни към седем телефонни измами с обща вреда около 60 000 лв., осъществени на територията, обслужвана от ОДМВР – Бургас.

В единия от случаите измаменият дал два последователни пъти различни парични суми, като първия път предал парите по схемата „закупуване на черна и бяла техника“, а на следващия ден - по класическата схема „оказване на съдействие на полицията при залавяне на ало измамници“.

Прокурор Иван Кирков обясни, че са повдигнати обвинения – на мъжете от Ветово в качеството на извършители, а на тримата бургазлии – като помагачи. За извършените престъпления двамата братя са заплашени от лишаване от свобода от 1 до 8 години. Той окачестви съвместните действия между прокуратурата и полицията, като отлични, подчертавайки че се касае за изключително трудно доказуемо престъпление, имайки предвид, че се ползват карти на мобилни оператори от други държави, които са трудно проследими.

Думите му бяха подкрепени и от апелативен прокурор Григорова, която заяви че успешната реализация е само поредна стъпка в борбата с обществено значимия проблем – „ало, телефонни измами”. Старши комисар Калоянов наблегна на факта, че се извършва активна превантивна дейност, като се работи не само с потенциалните жертви, но и с банковите служители. Благодарение на техните адекватни действия само за миналия месец са предотвратени пет телефонни измами.

Коментари

Още от последните новини