Задържаха издирван казахстанец присвоил пари в особено големи размери

Задържаха издирван казахстанец присвоил пари в особено големи размери - E-Burgas.com

По искане на Окръжна прокуратура – Бургас, съдът задържане под стража гражданин на Република Казахстан,  издирван от родната си държава за извършено присвояване на казахски тенге, който се равняват на близо 1 000 000  американски долара

Максим, както е малкото име на казахстанеца, е задържан от българските власти преди два дни, разпространиха от прокуратурата. За неговото задържане е издадена заповед от съда в град Темиртау на 30 май, тази пролет. Декларирано е и намерението на съдебните власти в Казахстан да искат екстрадицията на лицето.

Престъплението, за което се издирва Максим е присвояване на парична сума, извършено в съучастие, след предварителен сговор, като е осъществено при изпълнение на служебните му задължения и предметът му е в особено големи размери. Така описано, то представлява престъпление по чл.189, ал.4 от Наказателния кодекс на Република Казахстан. 

Деянието е съвместимо като престъпление и по българския Наказателен кодекс, като за същото се предвижда наказание „лишаване от свобода“, повече от една година. Аналогия в българския НК деянието намира в разпоредбата на чл.203, ал.1 от НК, наказуемо с „лишаване от свобода“ от 10 до 20 години.

Определението на Окръжен съд – Бургас може да бъде обжалвано пред Апелативния съд в града.

Коментари

Още от последните новини