Задържаха български туристи в Мексико

Задържаха български туристи в Мексико - E-Burgas.com

Български туристи бяха задържани на летището в Канкун, Мексико, където пристигнали на почивка предаде Нова. Те били затворени в килии, където прекарали пет дни. До момента без обяснения са депортирани 27 българи. 

Даниел Рогачев споделя, че той, приятелката му и техни приятели решават да заминат за Мексико на почивка. "Имахме около 15 часа полет от Истанбул до Канкун. На влизане в Мексико приятелите ни получиха виза за 2 минути, а аз и приятелката ми говорихме с граничните власти 20 минути. Питаха ни всичко - какво работим, откъде са ни приходите, какви са ни отношенията. Имаме ли настаняване, докога сме там и с каква цел. До днес не знаем защо ни задържаха, оттук ни увериха, че имаме всички нужни документи и няма проблем да заминем", разказа той.

По думите му след това са прекарали 24 часа в килия под летището с граждани от различни националности. "Попълнихме декларации на испански и турски. Всички други ги пуснаха. Веднъж ни донесоха храна и вода, тоалетната беше отворена. Спахме на земята на скъсани дюшеци'', обясни Рогачев.

Той смята да си търси правата, но не знае точно как да го направи, защото Мексико има право да откаже виза. 

Според Румен Драганов от Института за анализи и оценки на туризма влизането в конкретната страна и издаването на виза е по преценка на граничните власти. "Това, че имате виза, не означава, че ще влезете в страната. В Мексико има т.нар. "светофарна уредба", която казва ''да'' и ''не'' според паспортните изисквания. Лицето трябва да посочи сигурен адрес за настаняване. Проблем с Мексико генерално няма, над 2000 българи пътуват до страната годишно. Изненадан съм, че това се случва", подчерта той. И допълни, че правата се търсят чрез съда по договора си с туроператора, за да разберат порока на документите си. А туроператорът носи отговорност при предоставяне на невалидни документи или невярна информация.

Коментари

Още от последните новини