Зачестяват паническите разстройства заради стрес

Зачестяват паническите разстройства заради стрес - E-Burgas.com

48% от българите усещат стрес от градския начин на живот всеки ден. Статистиката на СЗО сочи, че над 300 милиона души по света страдат от депресия. За голяма част от българите стресът се е превърнал в неразделна част от ежедневието. Особено податливи са хората, живеещи в големите градове. Това показват данните от национално проучване на "Алфа Рисърч".

По последни данни на Световната Здравна Организация, глобалната икономика губи всяка година 1 трилион долара от намалена производителност на труда вследствие на стресови състояния. Статистиката към момента сочи, че над 300 милиона души по света страдат от депресия, а над 260 милиона – от тревожни разстройства.

Според психолозите, менталните усилия, които човек полага за предвиждане и контрол на дадена ситуация, се възприемат от организма като реално случващи се и го поставят в режим на справяне с проблема. Вътрешното напрежение, което изпитваме, се изразява в раздразнителност, агресия, загуба на концентрация, сухота в устата и дехидратация.

Дори минимални нива на дехидратация могат да афектират работните резултати. Не бива да забравяме, че чувството за жажда се появява чак, когато дехидратацията вече е факт, а тялото и умът страдат. Крайните резултати са умора, намаляване на ефективността, раздразнителност, затруднение в осмислянето на информацията, увеличени нива на стрес и др.

„Много хора не си дават сметка, че има пряка връзка между стреса и липсата на добра хидратация на организма“ – коментира Кремена Станилова, психолог, психотелесен психотерапевт и преподавател в Български Институт по Неорайхианска Аналитична Психотерапия (БИНАП).

Според нея, през последните години зачестяват паническите разстройства, като резултат от начина ни живот и на индивидуалните особености на характера.

"Постоянният стрес често води до адренална умора в надбъбречните жлези, а в резултат на това се нарушава водно-солиевия баланс в тялото и се появява дехидратация. Ето защо хора, които по характер са тревожни или притеснителни, е нужно по-често да приемат вода като начин да понижат нивата на стрес в организма и да реагират адекватно при стресови ситуации“, допълва Станилова.

Коментари

Още от последните новини