Забраняват продажбата на 75 вида спинери

Забраняват продажбата на 75 вида спинери - E-Burgas.com

75 вида спинери ще бъдат спрени от пазара, но колко е общото количество, ще стане ясно, след като бъдат готови протоколите за изземване. Това съобщава за „Агенция Монитор“ Мирослав Йотов, директор „Надзор на пазара“ към ДАМТН. Той пояснява, че през последните два дни са проверени 212 вида продукти в 87 търговки обекта в цялата страна. От тях 167 стоки, което е близо три четвърти, не отговарят на изискванията. Те нямали CE маркировки, информация за производителя и вносителя, инструкции за употреба и предупредителни надписи, обясни експертът. По думите на Йотов, част от артикулите имат отделящи се малки части, които могат да причинят задушаване.

Освен това за 3 месеца със съдействие на митниците има спрени на границата над 50 хил. спинера. Те са без всякаква идентификация, поясняват още от „Надзор на пазара“.

На продуктите, които ДАМТН проверява, престрои да се направи и химичен анализ за съдържанието на живак и олово. Както и проверка за устойчивост и лесно отделяне на части и за недобре изгладени метални ръбове. Йотов посочва, че в лабораторни изпитвания, проведени в други страни, са констатирани стойности от 334 ppm на оловото и 150 ppm – живак, което е над 3,5 пъти над нормата, обясни още той. И пояснява, че това са опасни химически елементи, които попадайки в тялото и кръвта, могат да причинят рак.

Проверките ще са до края на тази седмица, а може би и през следващата, а резултатите от тях ще покажат дали ще продължат. Целта е пазарът да се изчисти поне от стоките, на които липсва маркировка и указания, посочва Йотов. И допълва, че от изпитванията ще стане ясно дали има нужда да се предприемат ефективни ограничителни действия на място, ако се наложи те ще бъдат изземвани и унищожавани за сметка на оператора, който ги е пуснал на пазара. Минималното време, което ще е нужно на лабораториите, е около 2 седмици, а ако има опасни, ще се концентираме върху тях, обясни експертът. Такива например може да са спинери със зелена боя, които най-вероятно съдържат повече олово

Продуктите, по които има повече метал, също предполагат за наличие на завишени нива от опасните химически материали.

Специалистите препоръчват, ако все пак ще си купуваме спинер, да се следи за CE маркировка, за указания и ограничаващи знаци, че е забранено за деца под 3 години, както и за обозначен вносител и производител. Трябва да се внимава и при употреба, защото тогава вече има и вероятност за нараняване на остри части от тялото. Например при изпускане и силно въртене той може да удари окото на човек и да го увреди. При изделията с батерия трябва да се следи тя е достъпна само с инструмент или с две независими движения. Лесното отваряне и достъп до нея крие опасност от поглъщане от деца, което може да се окаже фатално.

 

Коментари

Още от последните новини