Забраниха любителския риболов в Бургаско заради опасност от птичи грип

Забраниха любителския риболов в Бургаско заради опасност от птичи грип - E-Burgas.com

В Атанасовското, Мандренското, Бургаското езеро и оснатаналите влажни зони около Бургас е забранен любителския риболов. Ограничението се налага за сладководните водни площи заради опасността от пренасяне на птичи грип от водоплаващи птици. Забрана на лова все още не е наложена, но достъпът на случайни лица до водоемите е ограничен.  

В Бургаска област няма регистриран случай на болестта, съобщи за e-burgas.com д-р Георги Митев, регионален директор на Агенцията по безопасност на храните в Бургас. В Агенцията има подадени сигнали за съмнения, че лебеди, обитаващи водоеми са болни, но те са се оказали неоснователни. „Колегите веднага отидоха на място и взеха проби. Те бяха изследвани. На този етап всички проби, които са анализирани са отрицателни”, информира д-р Митев. В момента към столицата обаче пътуват материали за изследване, взети от обект в Средецко, за които резултат все още няма. „Имаме дълбоки съмнения, че там е възможно да бъде установена болестта. Изчакваме. Уведомили сме собственика да направи необходимото и всички мерки за безопасност са взети”, заяви началникът на инспектиращото ведомство. Обследваните птици са пъдпъдъци. Днес е направена е областна епизоотична комисия, а утре предстои създаването и на общински формирования.

„Ако бъдат установени огнища на птичи грип в Бургаска област, ще бъде наложена и забрана на лова”, категоричен е д-р Митев. Той предупреди, че и в момента ловците трябва да са особено бдителни и да спазват всички необходими правила за безопасност.

Коментари

Още от последните новини