Забавяне на европари изнерви рибопроизводителите

Забавяне на европари изнерви рибопроизводителите - E-Burgas.com

Браншови организации в рибарството се оплакаха от забавянето на европейските пари за сектора. Заради забавения старт на оперативната програма се очаква някои предприятия да спрат работа, а други да минат в сивия сектор, разказаха от бранша.

Председателят на Националната асоциация на рибопроизводителите Тачо Пашов заяви, че от сектора не вярват в справедливото разпределение на евросредствата по оперативната програма. "Казано е, че са насочени към бранша и сектора, но те не достигат до него. Евросредствата са една малка част от проблемите на сектора. Като че ли оперативните средства се дават за работни места, иновации, за какво ли не, но не и за производство на риба", каза Пашов.

Според председателя на асоциацията на производителите на рибни продукти БГ ФИШ Йордан Господинов големият проблем за сектора е забавянето на програмата за морско дело и рибарство.

"Големият проблем на българския бизнес е закъснението на програмата. В един сектор, в който се инвестира твърде много в нови технологии, нови продукти, експортно ориентиран сектор с много бързо развиващи се темпове по отношение на международните пазари, за нас е много важно средствата по тази програма да бъдат усвоени и да се купят машини и оборудване", заяви той, цитиран от „Дарик“.

От бранша са категорични, че забавянето на европейски инвестиции може да доведе до увеличение на сивия сектор.

Коментари

Още от последните новини