За пет дни гръмнаха складове за боеприпаси в Българи, Германия и Франция

За пет дни гръмнаха складове за боеприпаси в Българи, Германия и Франция - E-Burgas.com
Снимка: Архив

Мнозина експерти смятат, че взривовете не са случайни

Горски пожар избухна край Берлин след експлозии в помещения за съхранение на снаряди

Голям пожар избухна в една от най-големите градски гори в Берлин в четвъртък сутринта, предизвикан от експлозии, избухнали в склад за боеприпаси, предават световните агенции. Около 100 пожарникари се борят с огъня в гората "Грюневалд" в германската столица, в западната част на града. Пожарът се разпространявал бързо и се чували мощни експлозии от мястото, където се съхранявали стари боеприпаси от Втората световна война и фойерверки. Мястото е било предназначено и за контролирани експлозии, пише вестник СЕГА.

Така само в рамките на пет дни са регистрирани взривове в складове за боеприпаси в три европейски държави - последователно в България, Франция и Германия. 

Първо, в неделя сутринта гръмнаха складове на българската оръжейна фирма "Емко" край Карнобат. Причините все още се изясняват, но собствениците твърдят, че няма как да не е имало външна намеса.

В сряда пък няколко души бяха ранени при експлозия в завод за производство на експлозиви Йоренко (Eurenco) в Бержерак, Югозападна Франция. Предприятието произвежда експлозиви за военни и граждански цели, както и горива, включително и ракетни.

Според европейските директиви заводът, който произвежда нитроцелулоза за боеприпаси, е класифициран като високорисков за пожари и токсични материали.

След експлозията е имало пожар. Причините за взрива все още не са ясни.

Коментари

Още от последните новини