За чужденците Моста в Бургас е просто Mosta...

За чужденците Моста в Бургас е просто Mosta...  - E-Burgas.com

Кея, мостика или моста? С главна или малка буква да бъде изписван? Да бъде ли членуван или не? Тези въпроси относно безспорния символ на Бургас вкарват неговите граждани в спор, особено през последните години, когато ерата на интернет и социалните мрежи превърна всичко в една глобална беседка. 

И докато бургазлии ровят в тълковните речници за думата кей, която на практика значи пристан, мост - който свързвал два бряга или абсурдното мостик, което чисто и просто значи площадка на кораб, един чужд сайт показа, че градският жаргон е по-силен от техническите спецификации. Американският туристически гайд The Crazy Tourist (Лудият турист), който се радва на стотици хиляди почитатели, обича да подрежда Топ 15 на най-интересните места, които можете да посетите в един град. Така например последните публикации в сайта са за градове в САЩ, Филипините, Аржентина, Унгария, Италия, Австралия и много други. 

Ако се върнем малко по-назад, ще видим, че американците са обърнали голямо внимание и на родния Бургас. Интересното в случая е, че в класическото Топ 15 под номер 7 намираме именно Моста, който е изписан на латиница като Mosta, без никакъв директен превод. Това е така, защото символът на града всъщност си има име, което въпреки всички спорове бе наложено от бургазлии през годините и вероятно проверката на американския редактор е установила точно това, въпреки че в самата статия е използвана думата pier (пристан). 

Ето по какъв начин е описан символът на Бургас от The Crazy Tourist:

Има някаква много силна красота в пристана на Бургас, който се простира от ръба на Морската градина и навлиза на близо 300 метра в Черно море. С перфектната си Т-образна форма това може би е най-разпознаваемата структура в Бургас. 

Местните и туристите от всички възрасти с удоволствие идват тук на романтична разходка, за да се насладят на панорамната гледка към брега от издигната платформа от едната му страна. През лятото могат да бъдат забелязани да хвърлят въдици през парапета му, а най-смелите момчета скачат във водата, която е само на няколко метра под тях. 

Коментари

Още от последните новини