За 1 млн. лв. ще чистят канала между Вая и Черно море

За 1 млн. лв. ще чистят канала между Вая и Черно море  - E-Burgas.com

Областният управител Вълчо Чолаков подписа договора, с който официално стартират дейностите по почистването на канала свързващ езерото „Вая“ и Черно море. Това стана по време на официална церемония провела се преди дни в Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

За първи път Областна администрация ще изпълнява проект от такъв мащаб. До сега бургаската институция е работила предимно по-малки проекти, насочени към обучения, туризъм, културен обмен. С встъпването си в длъжност областният управител Вълчо Чолаков концентрира усилията на администрацията върху по малко на  брой, но за сметка на това по-големи проекти, в унисон с актуалните за решаване проблеми. Така се стига до спечелването на настоящия проект, разработен по Програмата за трансгранично сътрудничество България - Турция, в партньорство с Кметство Енез.

Безвъзмездното финансиране по проекта е на стойност 394 хил.евро, а дейностите, заложени в него ще решат проблема с дългогодишните наводнения в района на езерото, както и на главния път Бургас-Созопол, по който през лятото преминава целият трафик за южното Черноморие.

Освен като превантивна мярка срещу бъдещи наводнения, ефект ще има и върху опазването на околната среда. В рамките на 24 месеца, колкото е продължителността на проекта, освен почистването на канала „Езеро Вая – Черно море“, се предвижда още  изследване на екологичните условия и състояние на водите на езерата Вая (Бургас) и Гала (Енез), както и разработване на съвместен модел за оценка на екосистемни услуги  в двaта водни обекта. 

“Доволен съм, че ще успеем да извършим почистване на канала Вая. Поех ангажимент, че ще направя всичко по силите си, за да реша близо 20-годишния проблем с наводненията, които се получават при всеки по обилен дъжд в района на езерото „Вая“. Усилията, които положихме до сега – чистене с помощта на лека техника и лица лишени от свобода, дадоха временен резултат. Това наложи да търсим друго решение. Каквото в случая се оказа настоящият проект“, коментира Вълчо Чолаков. По думите на управляващия орган областните администрации не се ангажират с подобни проекти поради големия обем от работа и високата отговорност, която се носи, както и заради недостатъчния човешки и финансов ресур, с който разполагат. „.Готови сме и с втори мащабен проект за закупуване на тежка техника, с която да почистваме язовирите и речните корита в област Бургас. Очакваме повторно отваряне на Програмата, за да кандидатстваме“, допълни Чолаков 

С реализирането на тези проекти администрацията на практика доказа, че не е необходимо да чака финансиране, а при желание и малко повече усилия може сама да осигури такова, за да се случват полезни неща за област Бургас. 
 

Коментари

Още от последните новини