Юнкер поиска още 200 служители на Фронтекс на българската граница

Юнкер поиска още 200 служители на Фронтекс на българската граница - E-Burgas.com

Председателят на Европейската комисия (ЕК) поиска до края на октомври по границите на България да бъдат разположени още 200 служители на граничната агенция Фронтекс, както и 50 допълнителни превозни средства, пише "Дневник".

В годишната си реч за състоянието на съюза в европарламента в Страсбург Юнкер посочи, че абсолютен приоритет за Европа трябва да е осигуряването на нейната сигурност. "От 2004 г. на територията ни са извършени над 30 терористични нападения, 14 - само за миналата година.

Трябва да покажем на терористите с колективната си реакция, че нямат шанс, ако посягат на нашите ценности. Но нашата търпимост не може да е за сметка на сигурността. Трябва да знаем кои лица пресичат границите ни", заяви председателят на ЕК.

Той припомни, че европейски гранични служители вече помагат с охраната на границите в Турция, Гърция и у нас. "В България има около 100-тина служители. Искам от октомври най-малко 200 служители и допълнително 50 превозни средства на външната граница с България", посочи Юнкер.

Председателят на ЕК призова още за повече усилия в борбата срщеу тероризма, за укрепване на отбранителните способности и за създаване на европейски отбранителен фонд до края на годината, който да стимулира иновациите в областта.

Коментари

Още от последните новини