„Южен поток“ умря. Балканите обсъждат „Турски поток“, но без България

„Южен поток“ умря. Балканите обсъждат „Турски поток“, но без България - E-Burgas.com

Външните министри от Сърбия, Унгария, Македония, Гърция и Турция провеждат преговори за възможности „Турски поток“ да доставя синьо гориво за техните страни, съобщава агенция Бета.

Тя се позовава на изказване на сръбския външен министър Ивица Дачич. Той посочи, че основните въпроси от срещата в Будапеща ще са енергийните доставки и енергийната сигурност.

В средата на март стана известно, че руската компания „Стройтрансгаз“ на Генадий Тимченко, която се спрягаше за строежа на „Южен поток“, започна работа по строителството на магистрален газопровод в Македония, съобщи в. „Коммерсант“. Става дума за първия етап на газопровода Клечовце - Неготино с дължина 61 км, който ще позволи синьото гориво да стигне до град Щип. Срокът за изграждането му е малко над година, след това е планирано да се изградят още 60 км тръби за съединяване на газо-транспортната система на Гърция.

Стойността на строителството се оценява на $75 млн. От тях Македония ще заплати само $15 млн., останалите работи ще бъдат извършени за сметка на дълга на бившия СССР към екс Югославия.

По време на визита от февруари на руския президент Владимир Путин в унгария стана известно, че в рамките на „Турски проект“ Кремъл разглежда възможността за продължаване на трасето в Югоизточна Европа. По този начин, заобикаляйки България, Путин даде да се разбере, че останалите страни от Южен поток могат да получат доставките на руско синьо гориво.

Днешната среща в Будапеща, на която липсва представител на София, ясно показва изолацията на България от Южен поток.

След като Русия се отказа от „Южен поток“ в края на 2014 г. и реши вместо него да строи „Турски поток“, за да транспортира природения газ до границата на Турция и Гърция, страните от Централна и Източна Европа започнаха да търсят възможности за достъп до него.

Унгарският премиер Виктор Орбан през февруари предложи в интервю за в. „Коммерсант“ да се построи газопровод през Гърция, Македония, Сърбия и Унгария до австрийския град Баумгартен. Отчитайки нежеланието на Москва да използва като транзитна страна България след неуспеха с „Южен поток“, тръбопровод през Македония остава фактически единственият вариант за снабдяване с газ на Сърбия и съхраняване на съществуващото разпределение на потоците руски газ в региона.

Коментари