Янукович по пътя на Милошевич!

Янукович по пътя на Милошевич! - E-Burgas.com
    YanukovichБившият украински президент Виктор Янукович е издирван за масови убийства на цивилни, предадоха Ройтерс и Франс прес. Новината съобщи украинският министър на вътрешните работи Арсен Аваков в акаунта си във Facebook. Той посочи, че е издадена заповед за арест на бившия държавен глава на Украйна и че срещу него и други длъжностни лица е започнало дело за извършено углавно престъпление. Вътрешният министър поясни, че Янукович, заедно с шефа на президентската администрация Андрий Клюев, са заминали от Крим в неизвестна посока и с тях няма никаква връзка, предаде Интерфакс. По този начин украинският президент върви по пътя на бившия държавен глава на бивша Югославия Слободан Милошевич. На 21 февруари Янукович и Клюев за излетели с хеликоптер от Киев за Харков, поясни министърът. В Харков те трябвало да участват в конференцията на депутатите от Партията на регионите, състояла се на 22 февруари. Двамата са пренощували в държавна резиденция в Харков и после вертолетът е потеглил по посока на летището в Донецк. Там Янукович и шефът на неговата президентска администрация се опитали да отпътуват с два частни самолета от типа Фалкон, но граничните служби са осуетили този опит. После Янукович отседнал в държавната резиденция в Донецк, където останал няколко часа.
На 22 февруари късно вечерта с автомобил Янукович пристигнал в Крим. На 23 февруари той е бил там, като отседнал в един от местните частни санаториуми. Целенасочено е отбягвал вече държавните резиденции. Когато научил за решението на парламента да назначи за временен президент на Украйна Олександър Турчинов, Янукович напуснал спешно санаториума и се отправил към летището Белбек.
Той така и не стигнал до там, а спрял в частна резиденция в района на Балаклава. Там събрал охранителите си и попитал кои от тях ще го съпровождат оттук нататък и кои ще го изоставят. Част от охранителите му изразили желание да останат и Янукович се сбогувал с тях. На тях той предал и официален отказ от държавна охрана. Онези охранители, които решили все пак да го съпроводят, били лишени от държавното си оръжие, пише БТА. След това Янукович е заминал в неизвестна посока. Представителят на Янукович в украинския парламент Юрий Мирошниченко заяви вчера, че местонахождението на държавния глава е неизвестно. Мирошниченко каза, че няма връзка с него и че не знае къде се намира бившият украински президент. В събота пък бе съобщено, че Янукович се е опитал да напусне страната с чартърен полет от летището на източния град Донецк, но е бил спрян поради липса на необходимите документи. Междувременно най-малко хиляда привърженици на Евромайдана окупират сградата на областната администрация в североизточния град Харков. Пред централния вход са издигнати барикади и дежурят "постове за самоотбрана", предаде ИТАР-ТАСС. Опозиционерите в сградата са открили на партера пункт за медицинска помощ и импровизирана столова. На по-горния етаж са се установили лидерите на харковския Майдан, също и някои групи с радикални нагласи.
Коментари