Всеки седми търговец ни удря в грамажа

Всеки седми търговец ни удря в грамажа   - E-Burgas.com

Всеки седми търговец ни удря в кантара и ни продава по-малко количество стока, отколкото изписаното на везната. Това показват данни на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), цитирани от „Монитор“.

Оказва се, че от инспектираните през 2017 г. общо 5597 везни за 817 или 14,6% е установено, че не отговарят на законовите изисквания.

261 измервателни уреда пък не са разрешени за използване за търговски плащания.

545 (близо 10%) теглилки са били без знаци, удостоверяващи резултати от извършена проверка, а за 11 броя са открити други несъответствия с изискванията на Закона за измерванията и приложимите наредби като техническа неизправност и неправилна употреба.

С всяка изминала година обаче нарушителите се увеличават.

През 2015 г. фалшивите кантари са били 12,2%, през 2016 г. – 14,2%, а миналата – 14,6%. От държавната агенция обясняват, че този ръст се дължи и на факта, че инспектираните везни са с 1530 повече спрямо тези през 2016 г., както и на засилените масови проверки на пазари и стокови тържища и на проверките във временни пунктове за продажба на сезонни плодове и зеленчуци през летните месеци и есента.

„Нарушенията се дължат предимно на липса на валиден знак от последваща периодична проверка. Везните се проверяват всяка година. Повечето нарушения, които откриваме, са за везни с изтекъл срок на валидност. Второто по големина нарушение е ползването на кантари, които не са от одобрен тип по Закона за измерванията“, коментира Павлина Данаилова, директор Дирекция „Метрологичен надзор“ в ДАМТН.

Според държавната агенция с неизправни кантари най-често ни цакат по пазарите и тържищата, където близо 34 на сто от проверените устройства са били нередовни. 31,5% пък са хванатите кантари в обектите за измерване на големи товари.

Освен това обаче се оказва, че масово ни мамят и в малките магазинчета, главно в провинцията. На кантарите на тези търговци не им били направени нужните проверки, които да доказват, че всичко им е наред.

За да припечелят някой лев отгоре, бабите и дядовците, които продават по улицата плодове и зеленчуци, произведени в двора, също си спестяват по килце. В повечето пъти обаче те не го правят нарочно, а просто използват кантарите, които имат подръка. „Там се използват най вече везни, които не отговарят на законовите изисквания, т.нар. черни везни. Не се знае как точно измерват и каква е тяхната стабилност. Това са теглилки, които не са разрешени за използване с цел измерване за търговски плащания“, разясни Данаилова. Много често подобни нарушения се срещали и по временните тържища за продажба на грозде, където хората се отбиват, за да си купят материал за вино и ракия.

Трудно е обаче ние като потребители да разберем дали мерилото е разрешено за търговска употреба и дали е преминало изискуемата проверка. Ако има такава, то на уреда трябва да има поставен знак.

„За потребителя е важно да се убеди, че преди да му бъде измерена покупката, везната показва 0. При ценоизчисляващите везни да се убеди, че правилно му е въведена цената за 1 кг от продукта. При съмнения за невярно измерване потребителят следва да поиска повторно измерване на продукта, а също и да измери покупката си на контролните везни, каквито има монтирани на пазарите и в големите търговски обекти и да информира управата на пазара за това или да подаде сигнал в ДАМТН“, категорични са от контролния орган.

Сигнал за това, че можем да бъдем излъгани в грамажа на покупката, може да бъде много ниската обявена цена за 1 кг продукт спрямо обявените от другите търговци цени за същия продукт.
От 200 до 500 лева пък ще трябва да платят юридическите лица, в това число и едноличните търговци, ако бъдат хванати, че правят далавери и цакат клиентите си в грамажа.

През миналата година инспекторите на ДАМТН са съставили 688 акта на лицата, които нарушават закона. Санкции са наложени и на двама майстори, които ремонтирали устройства за измерване.

Източник: dnes.bg
 

Коментари

Още от последните новини