Всеки четвърти работещ у нас е застрашен от бедност

Всеки четвърти работещ у нас е застрашен от бедност  - E-Burgas.com

Всеки четвърти работещ е застрашен от бедност. Това коментира пред журналисти Ивайло Атанасов от гражданската инициатива „Да спрем машината за неравенство“. Тя настоява за eвропеизиране на данъчната система чрез въвеждане на необлагаем минимум в размера на минималната работна заплата и въвеждане на намалени ставки на ДДС от 9% за базови стоки. По думите му от 2012 година неравенството продължава да расте.

През 2012г. 6.1 пъти е била разликата между най-богатите от населението и най-бедните хора. През 2016 г. това съотношение вече скача на 7.9 пъти и за пръв път става най-високото в ЕС.

„Данъчната система се отличава рязко от онова, което се приема за базово нормално в Европа. Става въпрос за нормализиране на данъчната система в България“, заяви той. Координаторът на проекта Мирела Филипова коментира, че България е единствената европейска страна, в която няма необлагаем минимум. Проектът вече е събрал над 30 000 подписа и ще бъде внесен, след което МС трябва даде отговор в срок до 3 месеца.

„Това ще се отрази добре на икономиката, ще се повиши потреблението“, допълни Атанасов.


Източник: novini.bg

Коментари

Още от последните новини