Все повече инвитро бебета се раждат у нас

Все повече инвитро бебета се раждат у нас - E-Burgas.com

Броят на инвитро бебетата се увеличава, показва анализът на "Индекс на болниците" - съвместна инициатива на "Галъп интернешънъл" и специализирания сайт clinica.bg,.

Според данните 1294 са родените бебета инвитро с държавно финансиране, които са заченати през 2018 г. или с 271 повече от предходната година. Общо 4020 процедури са били извършени през 2018 г., за които е платил фондът. От тях с раждане са завършили 1050, а появилите се бебета са 1294. Броят им е по-голям от ражданията, тъй като някои от тях са били многоплодни. Основната част от процедурите са осъществени чрез метода ICSI, както и със свежи трансфери, показват още данните. Имплантираните размразени трансфери са били 366, а направените опити чрез метода IVF - 315.

През 2018 г. с държавния фонд са работили 32 клиники срещу 34 през предходната. Успеваемостта им е достигнала 26.11 на сто, като се е повишила с по-малко от процент в сравнение с предходната година (25.51 процента).

 Почти 50 на сто от опитите - 1952, се извършват в три от болниците - "Надежда Репродуктив", "Д-р Щерев" и "Селена". В 22 от клиниките, които работят с фонда, пък е имало по-малко от 100 процедури на година.

Набюденията на Индекс за болниците за 2019 г. в областта на инвазивната кариология са, че отварянето на нови структури по инвазивна кардиология у нас e спряло. Броят на тези клиники в страната остава постоянен и дори бележи леко понижение за трета поредна година. Данните за изготвянето на индекса са предоставени от НЗОК.

Коментари

Още от последните новини