Времето пак ни изненада: Утре е бил денят за оглед състоянието на язовирите в Бургаско

Времето пак ни изненада: Утре е бил денят за оглед състоянието на язовирите в Бургаско - E-Burgas.com

Властите категорични: Неконтролируемо изпускане на язовири е нямало 

Четири сериозни свлачища има по АМ "Тракия" и по-специално в участъка около 333 км в посока Бургас. Наземните маси са почистени, но към този момент канафките са все още затлачени. Информацията оповести властта по време на извънреден брифинг в центъра на едно от пострадалите от наводнените села в Бургаско. Представители от Държавна агенция за метрологичен и технически надзор отричат бедствието да е предизвикано от човешка намеса. Неконтрулируемо изпускане на язовири е нямало, категорични са те.

Мощта на придошлите води и затлачване на основни превключватели в язовирите са избутали наземни насиипи , които късат дигите на излезлите от коритата водоеми.

Само преди няколко дни от ДАМТН са издали предписания, дали са изпълнени обаче на този етап е трудно да се каже. По стечения на обстоятелствата утре е бил денят за оглед на язовирите в Бургаско. Както обикновено времето ни изненада. Тази изненада обаче струва три човешки живота, стотици удавени домашни животни и десетки разрушени домове.

Междувременно прокуратурата се зае с това да търси виновни за трите смъртни случая. Образувани са три досъдебни производства, които имат за предмет установяване на причините, довели до смъртта на възрастните хора от с.Полски извор, с.Ливада и с.Равнец.

Иначе и към този момент 60 пожарникари и още 40 специалисти  с тежка техника и жандармерия са на критични в областта места и са готови да реагират при извънредни ситуации.

Пътят Бургас-Средец е частично отворен. Движението се извършва в едната летна. Поътят Долно Езерово -Бургас също е отворен, но шофирайте с повишено внимание. От Братово към Полски извор преминаването е невъзможно. Няколко села ще останат на тъмно тази нощ. Това са Равнец, Полски извор и пограничното село Резово. 

 

 

Коментари

Още от последните новини