Връща ли коронавирусът пластмасата в детските градини

Връща ли коронавирусът пластмасата в детските градини - E-Burgas.com

Кризата с Covid-19 увеличи използването на пластмасови изделия в целия свят. Природозащитни организации алармираха за проблема още през пролетта предаде "БНР".

Днес активистите от екологичното сдружение „За Земята“ отчитат и друга негативна тенденция – завръщането на пластмасовите чашки за еднократна употреба и в детските градини, които бяха обещали да тръгнат по зеления път, избирайки прибори и съдове за многократна употреба.


Еколозите започват поредица от онлайн срещи на тема „Личното е хигиенично: Защо от еднократна употреба няма да станем по-здрави“. Дискусиите са насочени към директори, възпитатели, медицински персонал, както и към родители, които ще разберат как детските градини могат да спазват затегнатия хигиенен режим в условията на коронавируса, но едновременно с това да се избегне огромното разхищение на пластмаса.
Учебните заведения са получили препоръки от регионалните здравни инспекции за използването на пластмасата за еднократна употреба, разказва Виолета Керемидчиева от сдружението „За Земята“. 
Тази пластмаса има „живот“ в рамките на няколко секунди и след това се връща в природата, откъдето попада в нашето тяло през почвата и водата, припомня Керемидчиева. Тя изчислява, че всяко дете в детските градини у нас има нужда средно от 5 чашки на ден. „Което е над 1 милион чаши всеки ден, което прави за една година 240 милиона чашки, които са половината окръжност на планетата Земя“.

Сабина Максимова е майка на две деца и координатор на проекта „Аз избирам чашата за многократна употреба“. Няма научни доказателства, че употребата на еднократна посуда е по-хигиенична, твърди тя. „Една чашка, която е започнала своя път от петролния кладенец, след това е пропътувала половината земно кълбо под формата на пластмасов гранулат, след това е минала през завод за формоване, през следващ завод и през десетки, стотици ръце по пътя на логистиката – камиони, щайги и т.н., докато пристигне в магазина. Оттам я купуваме, използваме я веднъж и я изхвърляме.“

Според Максимова препоръките за употреба на еднократни съдове попадат „малко в сивата зона“.

Директори обясняват, че препоръката за еднократните съдове и прибори идва от планирани промени в наредба. Това обаче не е така, отбелязва Сабина Максимова. „Тези изменения не засягат хигиената, свързана с чашата, индивидуалните съдове и кърпи за ръце, а с други правила в детската градина.“

Столичната РЗИ беше потърсена за коментар, но отговор по темата няма.  

Според указанията на здравните власти общата сервизна посуда следва да се дезинфекцира след всяка употреба. Изискванията към индивидуалните чаши за вода са различни - ако имат уникален символ и се използват само от едно дете и единствено за консумация на вода, те се измиват веднъж дневно, когато целият инвентар от сервизна посуда се подготвя за следващия ден.

Децата от най-ранна възраст са привързани към своите вещи и е много лесно  да се работи през навиците им да се грижат за тези вещи, смята Сабина Максимова. „Затова когато се въведе чашка с картинка, и тя стане тяхната чашка, те ревностно си ползват само своята.“

Все още няма законова регламентация, която да ограничи употребата на пластмасовите чаши. Изборът на посуда се определя от директорите и учителите, съвместно с родителските настоятелства. В столичната 48-ма детска градина „Братя Грим“ в квартал „Фондови жилища“ се прилага смесен вариант, който включва картонени чашки за еднократна употреба в яслените групи. Според директора Петя Йосифова при най-малките е трудно да се разчита, че ще спазват достатъчно хигиена.

По-големите използват чашите от алпака. При диспенсерите има табла с чисти чаши и кошница за вече употребените. „Които помощник-възпитателят периодично събира, почиства, измива, подсушава и връща обратно за употреба.“

Има и групи, в които всяко дете си има индивидуална порцеланова чаша с името и снимката си.

Детската градина е направила голяма екологична крачка през настоящата учебна година - намалили са чашите за еднократна употреба.

„Като че ли се дисциплинирахме и всеки осъзнава колко много ресурс се хвърля за производството на тези чаши и после още колко много ресурс е необходим за унищожаването им, и как вредим на природата. Всичко зависи от мотивацията на родителите, от усещането на учителя. Затова организацията в детската градина е различна.“

Кампанията „Аз избирам чашата за многократна употреба“ беше започната от Сабина Максимова през 2017 година. Инициативата помогна за преминаването към индивидуална чаша за пиене на вода в 68 общински детски градини в цялата страна, посещавани от над 4 500 деца.  

„До момента сме спестили огромни количества отпадъци – 22 тона спестена пластмаса, над 210 хиляди лева спестени от подобен консуматив“,отчита Максимова.

Виртуална среща между еколози, директори и медицинския персонал в детските градини днес ще постави началото на онлайн дискусиите. Разговор, предназначен за родителите, е насрочен за утре от 18:30 часа. Срещата ще се излъчва на живо във Фейсбук на страницата на „За Земята“.  

Коментари

Още от последните новини