Впечатляващи концерт, вечеря и изложби събраха стотици бургазлии на Деня на Южна Корея

Впечатляващи концерт, вечеря и изложби събраха стотици бургазлии на Деня на Южна Корея - E-Burgas.com

Домакини на събитието бяха Гранд Хотел и СПА Приморец и Държавна Опера Бургас

Бургас отбеляза Деня на Южна Корея с цяла палитра впечатляващи събития, които привлякоха огромен интерес и публика. Инициативите подкрепени от Посолството на Република Корея в България включваха изложби фотоси, национални костюми и бижута с естествени камъни плюс вечеря с традиционни специалитети в Гранд Хотел и СПА Приморец и музикален и танцов спектакъл в Държавна Опера Бургас. Различните мероприятия уважиха лично посланик Н. Пр. Шин Бунам, неговата съпруга Ким Джиън и почетният консул на страната за Бургас Йосиф Спиридонов. Инициатор на Денят на Корея е единственият 5-звезден хотел в морския град – Гранд Хотел и СПА Приморец. Музикалната част от деня, посветен на азиатската държава, се проведе със съдействието на Община Бургас.

Гранд Хотел и СПА Приморец бе изящната галерия, в която своето място намериха няколко комбинирани изложби, посветени на Южна Корея – фотоси, показващи различни прекрасни кътчета от страната, традиционни костюми и модерни облекла и бижута с естествени камъни.  Автор на експонатите в ювелирната изложба е съпругата на посланик Н. Пр. Шин Бунам - Ким Джиън. Експозициите ще останат в Гранд Хотел и СПА Приморец до 27 април включително и са отворени за безплатно посещение от всички желаещи.

Кулинарната страна на Южна Корея на специалния ден посветен на страната, представи шеф-готвач Лии Йонгил. Подготовката за богатото меню започна цели три дни преди събитието. На блок маса бяха представени палитра салати, стартери, основни ястия, ястия с морски дарове, десерти сред които подобният на суши корейски специалитет кимбап, популярното и обичано по цял свят кимчи, и най-популярното ястие с паста в Корея – чапче, палачинките с морски дарове паджон, специалитетите пулкоги и пибимпап и разбира се, традиционният корейски сладолед от червен боб патбингсу, приготвян още от времето на династията Чосон (1392-1897г.) Кулинарните изкушения предизвикаха възторжени отзиви у гостите на вечерта. Адмирации те споделиха и за презентацията, посветена на Южна Корея, акомпанираща вечерята с традиционни специалитети. Тя показа различни кътчета от страната – от миналото до днес. В нея се редуваха природа и архитектурни шедьоври , с традиционни занаяти като грънчарство и тъкачество и изкуства като калиграфията, до изработка на облекла и дизайн на модерни автомобили.

Местата за Деня на Южна Корея в Гранд Хотел и СПА Приморец, се изчерпаха за броени дни. До самото начало на кулинарното и фото пътешествие из страната, обажданията със запитване за резервации продължаваха. Присъствалите гости, споделиха възторга си от изложбите и кулинарната компонента на вечерта. Сред тях бе и дама от Южна Корея, избрала преди 7 години за свой дом Бургас.

Азиатската държава бе представена и чрез музикален и танцов спектакъл. Залата на Държавна Опера Бургас се оказа малка за стотиците желаещи да присъстват "Ритъмът на Корея". Звездите в него бяха Чонгга Акхуе - музикален състав, изпълняващ впечатляващ бленд от традиционни и съвременни музикални етюди и Чинджо Крю - една от най-добрите брейк денс групи в света.

Още първите акорди на Чонгга Акхуе загатнаха за силата на концерта, който предстои. Традиционни мелодии в изпълнение на  корейски инструменти и две дами с изключителни гласове, преливаха в истории - от древни времена. Музиката буквално рисуваше картини - от оризовите поля, до войната. В един момент, корейското преля в българско - в изпълнение на "Хубава си моя горо". Из публиката се носеха тих шепот и възхитени възгласи. После, традицията преля в модерни ритми, с които ту се смесваше, ту взимаше превес над тях. Звучаха солови изпълнения на духови музикални инструменти, ритуална музика, претворена по нов начин, шаманска музика, любовна песен... Интеракцията на водещата певица от Чонгга Акхуе с публиката бе постоянна и силна. Дамата предизвикваше присъстващите - да кажат фрази от текстовете на песните на корейски, да пляскат, да танцуват с нея. В замяна, тя заедно със своите колеги им подари впечатляващ концерт - който всички определено ще запомнят. Аплаузите бяха безредни и избухваха спонтанно не само в паузите между отделните изпълнения, но и на по-изпъкващи обрати във всяко от тях. С ритуална песен от провинция Хуанхе, Чонгга Акхуе благослови публиката - с пожелание за здраве и радост. Звъняха сребърни звънчета, всеки музикант имаше своя солова част, а аплодисментите не стихваха и спонтанно изправяха публиката на крака.

После, Чонгга Акхуе отстъпиха спецната на Чинджо Крю - една от най-добрите брейк денс групи в света, носител на многобройни международни награди, включително първи места на френското “Break the Floor” за 2016, 2017 и 2018г.; датското “Floor Wars” за 2018г.; „R16“ в Република Корея и много други. Представянето им започна с танц с традиционни корейски маски - преля в бийтбокс, после го комбинира с брейк денс. Изпълненията не оставиха публиката равнодушна. Всяко ново съчетание надграждаше предишното и показваше нови впечатляващи движения, в които в един момент, се оказаха въвлечени и щастливците, заели първите редове в залата. На финал, съвместно изпълнение на Чинджо Крю и Чонгга Акхуе спечели окончателно бургазлии - много от които вече със сигурност тайно (или не) разглеждат екскурзиите до Южна Корея - за да се докоснат отново до магията на тази прекрасна източна страна и нейните вкусове, ритъм, природа, традиции.

 

Денят на Южна Корея остави усещане за лекота на битието. Гостите на събитието, инициирано от Гранд Хотел и СПА Приморец имаха привилегията на пълнокръвен поглед към една вълнуваща държава, която изгря на бургаска сцена - и раздвижи културните пластове в морския град.

Коментари

Още от последните новини