Войните на Лукойл в България и Румъния

Войните на Лукойл в България и Румъния - E-Burgas.com
[caption id="attachment_61015" align="aligncenter" width="640"]снимка: neftochim.bg снимка: neftochim.bg[/caption] Румъния обяви, че може да национализира Рафинерията на Лукойл в Плоещ. "Нарушенията на данъчното законодателство от страна на Лукойл може да превишат 230 млн. евро. Лукойл може да си отиде, ако не уважава закона", заяви минаващият за десен президент Траян Бъсеску. Той каза, че дори е помолил правителството да се подготви за национализация на рафинерията Петротел-Лукойл в Плоещ. Румънската прокуратура започна обиски на седалището на рафинерията в Плоещ на 2 октомври в рамките на дело за данъчни измами и пране на пари. Следователите оценяват нанесените щети на около 200 млн. евро. Последваха запори върху пари и суровини на руската компания, размяна на остри реплики и дори заплахи от страна на ръководството на Лукойл. Огледални аналогии с България

През 1999 г. Лукойл приватизира най-голямата рафинерия на Балканския полуостров - Нефтохим Бургас. Компанията има над 200 бензиностанции в България.

През лятото на 2011 г. лицензът за данъчен склад на рафинерията и нефтената база беше отнет от Агенция „Митници”. Причината – неспазени изисквания за монтиране на измервателни уреди в рафинерията и в нефтената база "Росенец", обясни шефът на митниците Ваньо Танов. Компанията заведе дело срещу Агенцията, продължи да работи и междувременно започна да монтира уредите. "След отнемането на лиценза в рамките на два месеца и половина те наистина извършиха геройство", каза Танов. Той обясни, че ако всичко е наред, на рафинерията ще бъде върнат старият лиценз, ако обаче ръководството й оттегли заведения иск в съда и делото срещу Агенция „Митници” бъде прекратено. Иначе трябва да се издаде нов лиценз, което отнема време.

Развръзката: след съдебно решение лицензът бе върнат, а на рафинерията и на петролния терминал "Росенец" бе удължен срокът за монтиране на необходимите измервателни уреди и свързването им с митниците и данъчните.

Целият анализ четете в economynews.bg

 
Коментари

Още от последните новини