Война между Русия и Украйна?!

Война между Русия и Украйна?! - E-Burgas.com
    Ukrayna 1   Вътрешното министерство на Украйна обвини Въоръжените сили на Русия, че са окупирали летището в Севастопол в Автономна република Крим, предаде БиБиСи. Ресорният министър Арсен Аваков нарече тяхното присъствие „военна инвазия". Аваков твърди, че въоръжените мъже са руски войници, които са блокирали военното летище в Севастопол, намиращо се близо до базата на Черноморския флот на Русия. Мъжете патрулират около летището, подкрепени от бронирани машини, но украинската военна и гранична милиция остава вътре, добави Аваков във „Фейсбук". Украинска телевизия обяви, че руска фрегата е блокирал входа към Залива Балаклава в Севастопол. Има около 20 руски пехотинци в района.
Контролната кула е окупирана от въоръжени мъже. Те са със зелени униформи без инициали. Имат снаряжение, но не всички са с еднаква екипировка. Определено не са от украинската армия. Може да са проруска милиция или руски войници. Не искат да кажат кои са. Те са подкрепяни от проруски активисти, които държат медиите и камерите настрана, съобщи кореспондент на БиБиСи.
„Гласът на Русия", позовавайки се на пресслужбата на Черноморския флот на Русия, съобщи, че „руски войници не са взели участие в блокадата на летище Белбек". От Флота допълват, че силите им не са окупирали нищо в Севастопол. Ръководителят на нощната смяна в Белбек, Анатолий Реченко, обяви, че около 300 въоръжени мъже са разположени на летището в Севастопол, предаде УНИАН. Той смята, че те са „руски войници". Летището сега е затворено и всички полети са отменени, добави той. По думите му има 3 БТР-а и около 10 камиона "Урал". Заплашват, че ако някой се приближи, ще стрелят, поясни Реченко. Изпълняващият длъжността временен президент на Украйна Александър Турчинов обвини Русия, че се опитва да създаде криза. Той каза във Върховната Рада: „За съжаление...въоръжени сили на Руската Федерация директно се намесват, за да ескалира този конфликт и...обграждат Автономна република Крим с оръжия, което не е съгласувано с Украйна". Основното летище на Симферопол също беше окупирано от въоръжени мъже по-рано днес. Смята се, че въоръжените мъже, които все още са в района, са от проруска милиция. Те носеха със себе си руското знаме. Мъж, който се казва Владимир, заяви за Ройтерс, че той доброволно помага на групата, но не знае от къде идват. Аз съм с Народната милиция на Крим. Ние сме обикновени хора, доброволци", добавил той. „Тук сме на летището, за да поддържаме реда. Посрещаме самолетите с вежлива усмивка - летището работи нормално", поясни той. По-късно УНИАН информира, позовавайки се на кореспондент на Радио „Свобода", че въоръжени войници са блокирали работата на държавния отдел, който осигурява авиационната навигация над територията на полуострова. На входа на администрацията на летище Симферопол са разположени 10-15 руски войници с маски, каски и автомати, поясни кореспондентът. Според военни източници летището не е блокирано от военнослужещи от руския Черноморски флот, а от бойци от специално подразделение към руското военно разузнаване, които са пристигнали в Крим от Русия. Техният самолет е кацнал на използваното от Черноморския флот военно летище. Разпространява се информация, че 10 камиона с руски военни са се насочили от Севастопол към Симферопол. Пътищата към летище Белбак са блокирани. Украинска медия пък информица, че 8 военни хеликоптера са пристигнали от Русия в Севастопол. В същото време парламентът на Украйна призова Съвета за сигурност на ООН да обсъди ситуацията в Крим на спешно заседание. На фона на напрежението в региона Русия мобилизира 150 хиляди войници за военни учения. Маневрите включват 150 хиляди войници, 880 танка, 90 самолета и 90 кораба. Целта е да се пробва готовността им при кризисни ситуации и заплаха за националната сигурност. Русия предаде Крим на Украйна през 1954 година. Русия, заедно със САЩ, Великобритания и Франция, обещаха да пазят териториалната цялост на Украйна в подписан през 1994 година меморандум. Москва обеща да защитава териториалната цялост на Украйна.
Коментари

Още от последните новини