Война между Пеевски и банкера Василев, за 100 милиона лева

Война между Пеевски и банкера Василев, за 100 милиона лева - E-Burgas.com

Василев и Певски

Неуредени финансови взаимоотношения за около 100 млн. лева са причина за разрива между собственика на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев и депутата от ДПС и предполагаем собственик на "Булгартабак холдинг" Делян Пеевски. Оттам произтичат проблемите на банката с прокуратурата, която е спретнала това "шоу" с разпити на ръководството на КТБ, претърсване на офиси и неопровергани медийни публикации, че Василев е "поръчал" убийството на Пеевски, за което има трима задържани. Това се разбра от обърканите обяснения на изпълнителните директори на КТБ, които дадоха специална пресконференция в понеделник, за да разсеят появилите се "неточности в публичното пространство", както и "да защитят честта на Цветан Василев, достойнството на банката", акционерите и вложенията на спестителите, които са за над 3 млрд. лв.

Цветан Василев отсъстваше от събитието, защото все още е в чужбина. Така без отговор остана въпроса има ли апетит Пеевски да придобие банката.

Макар ситуацията около КТБ да изглежда неспасяема, особено с неопроверганите от прокуратурата твърдения, че Цветан Василев е "поръчал" Пеевски, ръководството на банката увери, че до момента не са настъпили вреди. На този етап КТБ няма намерение да съди държавата, каза Любомир Денев, член на надзорния й съвет.

В същото време изпълнителните директори на КТБ Илиан Зафиров и Георги Христов заявиха, че "безпрецедентната медийна атака" срещу институцията и манипулативната информация от прокуратурата са опит да бъде разклатена цялата банкова система и валутния борд.

Към момента БНБ не е коментирала официално събитията около четвъртата по големина банка в България.

От КТБ обясниха, че са отпуснали на "Булгартабак" два кредита на обща стойност 25 млн.- 28 млн. лв., които до преди месец са били редовно обслужвани, но в момента не са. От "Булгартабак" обаче по-късно разпространиха съобщение, в което се посочва, че към 16 юни 2014 г. дружествата от група "Булгартабак" нямат кредити в КТБ, всички такива са погасени, а в момента компанията е в процес на закриване на всички свои сметки в банката на Василев.

Банката претендира и за разпределянето на още 80 млн. лв. от печалбата на "Булгартабак" за миналата година. Мажоритарния собственик на "Булгартабак", който е "някакво физическо лице", неясно дори за КЗК, която била "ловко преметната", по думите на Георги Христов, настоява да не се разпределя дивидент, докато КТБ иска точно обратното.

Костеливият орех "Булгартабак"

Георги Христов посочи, че напрежението между Пеевски и Василев е по линия на дружеството с "изразен политически нюанс" "Булгартабак холдинг". Това стана с уговорката, че формално Делян Пеевски няма право да бъде собственик на търговски дружества и няма официално регистрирани такива на негово име.

По думите на Христвов става дума за "две експозиции към лица, които формално нямат нищо общо с Делян Пеевски". "Имахме редовно погасяване по тях до преди месец, плащанията обаче спряха и ние като всяка нормална банка, управляваща чужди пари, потърсихме контакт и блокирахме съответното обезпечение", каза той, визирайки кредитите от общо 25 млн.- 28 млн. лв. към подставени лица на Пеевски. Христов уточни, че тези заеми са 0.52% от общия кредитен портфейл на КТБ, възлизащ на 5.5 - 6 млрд. лв. Те са адекватно провизирани и не застрашават стабилността на институцията, увериха директорите.

"Кой убива длъжника си бе, хора?!"

Макар Пеевски да не фигурира като длъжник на КТБ, по-късно, в стремежа си да обори твърденията, че Василев е поръчал убийството на депутата, Христов запита реторично: "Кой убива длъжника си бе, хора?!"

"За нас е недопустимо да се направи опит за такава публична екзекуция на една институция", допълни Георги Христов.

Битка за печалба от 80 млн. лв.

Другият спорен момент е около искането на "неизвестния собственик" на "Булгартабак", който беше скрит дори от КФН и КЗК, за неразпределянето на печалбата за миналата година от над 80 млн. лв. КТБ държи 6% от акциите на "Булгартабак" и поиска промяна на дневния ред на общото събрание насрочено за 30 юни, но съдия Румяна Ченалова отхвърли искането им. Първият ни опит за промяна в дневния ред на събранието беше блокиран, но имаме още два, които чакат да бъдат вписани, отбеляза Христов, давайки да се разбере, че няма да отстъпят.

Междувременно започнало едно "мигриране" на кредити към други банки, по думите на Христов. Разбра се, че със средства, осигурени основно чрез кредити от държавната Българска банка за развитие (ББР), Пеевски е започнал да погасява заемите към КТБ. От ББР заявиха, че няма да коментират кои са техните клиенти и какви кредити и на кой е отпуснала банката.

"Нескопосано шоу"

От обясненията се разбра, че отпорът на Цветан Василев за "Булгартабак" е последван от едни "други маньоври" по един "манипулативен начин" свързани с досъдебно производство, разпити и т.н..

Георги Христов разказа как на 9 юни, понеделник, представители на столичния отдел на Софийска градска прокуратура са занесли призовка за четиримата членове от управата на КТБ. Те трябвало се явят на разпит в един и същи ден, в един и същи час -11 юни от 10 часа. Точно за тогава е било насрочено от преди месец и Общото събрание на акционерите на КТБ. Четиримата призовани поискали да бъдат разпитани по друго време, дори още в същия ден, но им било отговорено: "Не става".

Христов нарече връчването на призовките "нескопосано шоу", чиято цел е бил да се провали провеждането на общото събрание.

"Не може отговорни фактори в държавата по този начин да клатят националната сигурност и усещането за стабилност в икономиката", каза Христов по отношение на медийните публикации за претърсвани офиси на банката, които разследващите не са опровергали веднага.

Връщайки се към събитията от петък, 13-ти, когато имаше прокурорско-полицейска акция в бизнес сградата на Цветан Василев на бул. "Цар Борис III", Илиан Зафиров обясни, че срещу КТБ не са предприемани процесуални действия, не са претърсвани офиси на банката, не са изземвани документи.

Той посочи, че разпитаните служители на банката са шестима. На тях не им било обяснено защо са извикани, а задаваните въпроси били от "общообразователен характер, чиито отговори могат да се намерят в интернет", каза Зафиров.

Миналия петък разследващите са били в офиси на фирмата "Бромак", които се намират в бизнес сградата на "Цар Борис III", каза Христов.

"Бромак" с мажоритарен собственик Цветан Василев е основен акционер в КТБ.

Единствено по публикации в медиите можем да съдим, че става въпрос за регулярна проверка по широко тиражиран сигнал на неформалната организация "Протестна мрежа", обявиха от ръководството на банката и уточниха, че не са иззети никакви документи.

От КТБ посочиха, че Цветан Василев е само един от акционерите на банката, макар и мажоритарен чрез дружеството си "Бромак" ЕООД. Банката обслужва бизнеса на десетки предприятия, които генерират значителна част от БВП на страната, подчертаха от КТБ.

Няма да има извинение към Пеевски

На въпрос дали банката ще се извини на Делян Пеевски, както той поиска заради твърдението, че има необслужвани кредити, Георги Христов отговори: "Не намирам за необходимо да се извинявам. Ако трябва да му се извиним, трябва да отидем всички пред неговия офис и да се извиним, защото обществото говори за това".

След като заяви, че прокуратурата и този, който я владее, имат интерес от "шоуто", Христов поясни, че въпросът кой владее прокуратурата трябва да се насочи към главния прокурор, тъй като институцията действа на принципа на единоначалието. Христов не се нае да каже дали това е лична атака на Сотир Цацаров.

По думите му обаче действията на разследващите били сигнал, който показвал вероятно, че всеки, който не слуша, може да бъде смачкан. В КТБ обаче не е имало сигнали, че трябва да "слушат".

Цветан Василев - целият в бяло

"Личните кредити на акционерното дружество на Цветан Василев и в миналото, и в настоящето, са в рамките на регулацията на банковия регулатор", увери Георги Христов. Това означава, че Цветан Василев няма проблемни кредити и не е надхвърлил изискването в нормативната уредба повече от 25% от заемите да са към свързани лица.

Дали това е така, обаче, би трябвало да изясни прокурорската проверка по сигнала на "Протестна мрежа". Не е ясно дали изисканата от БНБ информация е постъпила при разследващите и дали няма да бъдат открити нарушения на БНБ, която си е затваряла очите за случващото се в КТБ.

Според изпълнителните директори на банката държавните пари в нея не са много – между 120 - 140 млн. лв. Приетата от служебния кабинет наредба за обслужването на държавните компании в търговските банки не се е отразила по никакъв начин на държаните в банката държавни пари, твърди Илиян Зафиров. По думите му едни държавни фирми са се изтеглили, но на тяхно място са дошли други. Така държавните пари в КТБ са 2% от всички привлечени средства в банката, които са над 3 млрд. лв., уточни Зафиров.

Изнесените данни обаче сочат, че депозитите на държавните фирми в "банката на властта", както беше наричана до скоро, са се стопили значително. Според информация на финансовото министерство към март 2010 г. държавните енергийни дружества са държали в КТБ 337 млн. лв.

Причината за намалението на парите се дължи на декапитализираните държавни фирми, особено в енергетика, твърдят банкери.

Другият сектор, който КТБ финансира, е инфраструктурата, като почти няма частно или държавно дружество, което да не е обслужвано от банката, казаха изпълнителните директори.

Източник: Медиапул.бг

Коментари

Още от последните новини