Водолазната база в Отманли тъне в разруха

Водолазната база в Отманли тъне в разруха - E-Burgas.com

Българска водолазна база - в миналото без аналог в света, днес е рекордьор в друго- по разграбване. Става дума за водолазната база в Отманли, недалеч от Бургас, в която  преди около 20 години са се обучавали водолази за нуждите на армията. След като е затворена, корабът ръждясва, а имуществото се разграбва. Това показа репортаж на Нова телелвизия.

Базата в Отманли някога е била национален център за обучение на водолази. Разполагала е с уникално оборудване и отлично създадена организация на работа. Тогава центърът е позициониран в бракувана плаваща база, докарана от река Дунав през 80-те години. За да акостира на брега, е бил прокопан канал. След като вкарали плавателния съд в него, връзката с морето е затворена, а водата изпомпана. После съоръжението е бетонирано към брега.

Преди 1989 година е било възможно там да се обучава безплатно всеки младеж, който има желание да разгадае тайните на гмуркането.

Всичко приключва през 1999 година. Корабът даден под наем, а наемателите опитали да поддържат интереса към него като направили развлекателно заведение и хотел.Заради трудните  години работата като атракцион бързо приключила. Малко след това е продаден за скрап. Разграбва се и оборудването на кораба.

Местните смятат, че с усилия  базата може да се превърне в туристически атракцион, вместо да отива за скрап./ Нова телевизия

Коментари

Още от последните новини