Водата в басейните била като Менделеевата таблица

Водата в басейните била като Менделеевата таблица - E-Burgas.com

Хлор и още десетина елементи от Менделеева таблица съдържа водата в басейните, където търсим прохлада през лятото, а контролът по дезинфекцията им е оставен най-често в ръцете на пазачите, пише „Монитор“.

Хлорните препарати са най-евтини и затова масово са използвани за дезинфекция, като повечето собственици на басейни се презастраховат заради гъбички във водата и надвишават нормата от 0,5 милиграма хлор на литър вода. Това обаче води до увеличаване на алергиите и астматичните заболявания до 6 пъти, категорични са специалистите. Контролът върху нивата на замърсеност и хлориране е оставен на собствениците, споделиха работещи на басейн служители.

Заради липса на достатъчно кадри инспекторите от РЗИ проверяват басейните, преди да започне експлоатацията им - в началото, но сезона и по сигнал, коментираха от РЗИ - София. През останалото време хигиената е в ръцете на стопаните, които печелят от съоръженията и често слагат хлор на око срещу зарази.

Според експерти най-сигурният начин да разберем, че водата е замърсена, е острата миризма, която се предизвиква от хлорамините - вещества, образуващи се при свързване на хлора със замърсителите. Те предизвикват повечето алергии. Справка в листовките към препаратите за третиране на басейните показва съдържанието на симклозен, алуминиев сулфат, борна киселина и меден сулфат, четвъртични амониеви съединения, както и бензил-C8- 18-алкилдиметилхлориди.

Хлор в басейните - собствениците им масово наливат този химикал заедно с останалите препарати за дезинфекция, тъй като той е трепач на всякакви вредни и болестотворни микроорганизми във водата.

Коментари