Внимавайте, смартфоните не издържат на жегата

Внимавайте, смартфоните не издържат на жегата - E-Burgas.com

Самозапалването на смартфони през лятото се среща доста често. Как да защитим себе си и мобилното си устройство в жегата, разказа ръководителят на Hi-Tech mail.ru Дмитрий Рябинин в интервю за Радио Спутник.

Всяко приспособление има батерия, която може да се запали при високи температури. Това може да се случи навсякъде, включително в джоба ви, каза Рябинин.

"През зимата и лятото температурните промени имат изключително негативен ефект върху батериите. Ако през зимата смартфонът просто може да откаже да се зареди или се изключи, тогава през лятото са възможни по-сериозни последици, включително спонтанно самозапалване. Това трябва да се следи, тъй като лятото става все по-горещо всяка година. И през юни понякога температурите надвишават 30 градуса, а на слънце дори са повече от 40 градуса, а това вече е опасно за мобилните телефони“, каза експертът.
смартфон
Повечето съвременни смартфони имат вградена система за сигурност, която ще изключи приспособлението, когато батерията е много гореща. За съжаление, той може да продължи да се нагрява поради външни фактори и в изключено състояние.

"Важно е да се гарантира, че пряката слънчева светлина не попада върху устройството. Препоръчително е през лятото да се избягват плътни капаци, тъй като те възпрепятстват циркулацията на въздуха. Освен това, ако е възможно, не пускайте паралелно тежки приложения едновременно", каза Дмитрий Рябинин.
Ако вашият смартфон все още е много горещ, не трябва да се опитвате да го охладите възможно най-бързо – така може да „убиете“ приспособлението, предупреждава ръководителят на Hi-Tech mail.ru.

"Ако смартфонът все още е изложен на слънце или е много прегрят, в никакъв случай не можете драстично да го охладите. Някои хора изпадат в паника и поставят телефона в хладилника – това задължително ще предизвика „шоково” състояние. Според мен е по-правилно да оставите смартфона да се охлади естествено, без резки промени в температурата",съветва специалистът./Б
 

Коментари

Още от последните новини