Внимание: Празничната маса създава проблеми за сърцето

Внимание: Празничната маса създава проблеми за сърцето - E-Burgas.com

Срещите с близки и многото храна по празниците създават предпоставки както за хубави момента, така и за проблеми със сърцето. Британски учени са категорични, че рискът от инфаркт се увеличава по празниците. Според изследването рискът от сърдечен удар е най-голям на Бъдни вечер. За последните години с 37% са се увеличи случаите на инфаркт в световен мащаб. Следващ по риск е празникът на Нова Година.

Кардиологът д-р Младен Григоров коментира в ефира на Bulgaria ON AIR, че рисковите фактори за инфаркт или инсулт са възраст, тютюнопушене, висок холестерол и високо кръвно налягане. По думите му малко са хората, за които да не се отнася нито един от тях.

"Не че е хубаво системно да се преяжда и препива, но това е по-малко опасно, отколкото изведнъж да се подложиш на подобна ситуация, което е характерно именно за празниците. Изведнъж след един що годе нормален живот - голямо ядене, голямо пиене, голямо пушене", обясни кардиологът.

Д-р Григоров каза, че с подобно прекаляване се получава сгъстяване на кръвта. Той препоръча просто хората да мислят, когато сядат на масата и да не прекаляват, а ако имаме проблеми със сърцето, да внимаваме с участието си във веселието.

Д-р Младен Григоров обясни още, че в България хората с инфаркт са много повече от тези в Европа, а тези, които са прекарали инсулт са дори три пъти повече и подчерта, че причина за това е почти никаквата профилактика, която се извършва у нас.

 

Коментари

Още от последните новини