Внимание: Билетчето става 1,50 лв., когато... 

Внимание: Билетчето става 1,50 лв., когато...  - E-Burgas.com

Хартиеното билетче за пътуване в градския транспорт на Бургас ще струва 1,50 лв. Това ще става, когато електронната система бъде въведена, при положение, че закупите билета си от шофьора.

Това съобщи зам. кметът Красимир Стойчев на днешното представяне на новата електронна система, която ще бъде въведена през месец юни. 

Идеята е хартиеното билетче да остане в миналото, а използваното му да бъде инцидентно, както и например от туристите, които не са запознати със системата. По-високата му цена е обносвана още и от това, че шофьорът на автобуса не бива да се бави в продажбата на билети на пътуващите. В същото време пътуването с електронна карта ще струва 0,95 стотинки, за да се стимулира закупуването на електронни карти. 

Правото на пътуване ще се валидира всеки път с доближаване на транспортната карт до валидатора, който ще бъде поставен при първата врата на автобуса. Качването ще става именно от тази врата, а слизането ще бъде от задните. 

Билетът, който важи за повече от едно пътуване ще струва 1 лв. и с него ще може да се прикачваме на неограничен брой автобуси в рамките на 45 минути. Времето ще бъде достатъчно за придвживане на автобуса само в едната посока. 

На седем места в Бургас ще има поставени вендинг машини, където картите ще могат да бъдат презареждани по всяко време. Те ще се намират на Централнта автобусна спирка до БСУ, от двете страни на МБАЛ - Бургас, автобусните станции на "Славейков" и "Изгрев", автогара "Юг" и терминала в "Меден рудник". При нужда ще се мисли за поставянето на още такива машини, но се очаква на първо време тези да бъдат достатъчни.

За един месец картата е 70 лв. за всички транспортни линии.  За учениците и студентите това са 90 пътувания, които излизат по 0.20 лв. 

Електронните карти ще започнат да се продават още от месец май, но в началото системата ще работи паралелно със сегашната, Ще се проведат и поредица от обществени обсъждания и ще бъдат излъчени клипчета, които да информират хората за това как точно трябва да използват новите електронни карти. 

 

 

 

Коментари

Още от последните новини