ВКС защити собствеността на учебната база на НСА в Несебър

ВКС защити собствеността на учебната база на НСА в Несебър - E-Burgas.com
снимка: nsa.bg

Магистратите от Върховния касационен съд (ВКС) решиха, че собствеността върху имота на учебната база по водни спортове на Национална спортна академия "Васил Левски" в Несебър е защитена, съобщиха от ВКС. Така бяха потвърдени решенията на Несебърски районен съд и на Бургаския окръжен съд. Според документите ответниците по делото за реституирания имот не са собственици. Въпросният парцел се намира на самия плаж на базата и е с площ от 2 667 кв. м.

Съдебният спор започна през 2012 година. Тогава незаконно в учебния комплекс нахлуха тежки изкопни машини. При нахлуването беше разрушена важна за функционирането на спортната база инфраструктура.

В отговор на погазването на публичната държавна собственост студенти и преподаватели от Академията дежуряха денонощно, охранявайки територията от нови посегателства. Ескалиралото напрежение доведе до сблъсъци. Студенти бяха бити с метални пръти, а баталните сцени предизвикаха силен обществен отзвук на възмущение и порицание.

Сега върху този имот е построена сграда с апартаменти, разпродадени на български и чуждестранни граждани. Те не подозират за извършените беззакония от страна на поземлена комисия, община, и др. институции.

На 19 октомври правителството даде безвъзмездно на Националната спортна академия (НСА) "Васил Левски" имот в Несебър, върху който е изградена водната учебна спортна база, използвана от академията. Това стана с решение на Министерския съвет, съобщиха от правителствения пресцентър.

Парцелът има особено значение за дейността на базата. Той е в центъра на комплекса и граничи с плажа, където се провеждат учебните занимания по водни спортове.

news.bg

Коментари

Още от последните новини