ВКС потвърди присъдата за убийството на Иван Попов "Костов"

ВКС потвърди присъдата за убийството на Иван Попов

Присъдата на Димитър Димитров за убийството на Иван Попов „Костов“ от гр. Поморие влиза в сила. Подсъдимият ще търпи наказание „лишаване от свобода“ за срок от четири години, след като върховните съдии оставиха в сила решението на Апелативен съд – Бургас.
Димитър Димитров е признат за виновен в това, че на 15.11.2015 г., около 19:40 ч, в гр. Поморие, пред арт-клуб „Омара“, при превишаване пределите на неизбежната отбрана, умишлено умъртвил Иван Попов, поради което му е наложено наказание лишаване от свобода за срок от четири години. Със същата присъда подсъдимият е признат за виновен и в това, че 
на неустановена дата придобил и до 15.11.2015 г. държал огнестрелно оръжие – пистолет и боеприпаси – девет броя патрони, без да има надлежно разрешение. За това престъпление му е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от три години.
Съдът е определил на Димитров едно общо наказание от четири години „лишаване от свобода“, търпимо при първоначален общ режим. С присъдата е уважен предявеният от М. И. П. граждански иск за сумата от 100 000 лева, представляващи обезщетение за претърпените от нея неимуществени вреди от  престъплението Съдебният акт на Апелативен съд – Бургас, с който е потвърдена 
първоинстанционната присъда, беше протестиран от прокуратурата и обжалван от страните пред Върховния касационен съд.
В решението на ВКС е посочено, че след направения касационен контрол магистратите не намират основания за намеса в атакувания съдебен акт,  поради което той следва да бъде оставен в сила.
Решението не подлежи на обжалване.

Коментари

Още от последните новини