Вижте програмата за честванията на Трети март в Бургас

Вижте програмата за честванията на Трети март в Бургас - E-Burgas.com

Богата и разнообразна е тази година програмата на Община Бургас, посветена на 139-та годишнина от Освобождението на България от османско иго. Над 500 бургаски ученици ще се включат в официалните чествания на Трети март.

В 11.00 часа на площад "Атанас Сиреков" ще се проведе ритуалът  по издигане на националния флаг, флаговете на Европейския съюз и на Община Бургас.

След това учениците ще поведат шествие до Паметната плоча на ген. А. М. Лермонтов на ул. "Лермонтов", Паметника на руския лазарет и паметниците на българските възрожденци в Морската градина, където от 11.30 часа в знак на признателност ще положат венци и цветя.

В същия час - 11.30, пред Паметника на руските освободители ще бъдат отдадени военни почести и ще бъде отслужена заупокойна молитва пред паметта и делото на хилядите знайни и незнайни воини, загинали за българското национално освобождение.

Честванията на националния празник в Бургас ще се пренесат на площад "Св. Св. Кирил и Методий" в 12.00 часа с мащабна възстановка на един от най-силните моменти в нашия исторически летопис преди Освобождението - съзаклятието на членовете на комитетите и полагане на т.нар. Народна клетва на Васил Левски. Над 200 участници в събитието, преобразени като революционери и възрожденци, ще представят този героичен епизод от българската история.

Големият празничен концерт "Да живее свободата" ще бъде от 12.30 часа на площад "Св. Св. Кирил и Методий" . В него ще вземат участие народните певци Николина Чакърдъкова и Боби Шапков, изпълнителите от Неврокопския танцов ансамбъл, хор "Милка Стоева" с художествен ръководител Светла Стоева, Народен хор "Трепетлика" с художествен ръководител Пепа Запрянова, хор за патриотични песни при ПГЕЕ "Константин Фотинов" с ръководител Димитринка Радева и др.

Водещ на събитията на площад "Св. Св. Кирил и Методий" ще бъде популярният и обичан български актьор Стойко Пеев, който ще влезе в образа на легендарния войвода Панайот Хитов.

Община Бургас кани всички свои жители да се включат активно в събитията, посветени на 139-та годишнина от Освобождението на България и честването на националния празник 3 март.

 

3 МАРТ - НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ 

ПРОГРАМА

11:00 часа

Община Бургас, пл. "Атанас Сиреков"

Ритуал по издигане на националния флаг на Република България, флаговете на Европейския съюз и Община Бургас

Шествие на ученици от бургаските училища

 

11:30 часа

Паметна плоча на ген. А. М. Лермонтов (ул. "Лермонтов" №15),

 Паметник на руския лазарет и Паметници на българските възрожденци в Приморски парк

Полагане на венци и цветя

 

11:30 часа

Паметник на руските освободители

Тържествен ритуал по полагане на венци и цветя и отдаване на военни почести

Заупокойна молитва за загиналите за Освобождението на България от османско иго

 

12:00 часа

Пл. "Св. Св. Кирил и Методий"

Съзаклятие на Бургаски таен революционен комитет "Свободна България"

С участието на актьорите: Юрий Ангелов, Валери Еличов, Невена Николова, Златко Ангелов, Никола Парашкевов, Пламен Каров и други 

 

12:30 часа

Пл. "Св. Св. Кирил и Методий"

Празничен концерт "Да живее свободата"

С участието на: Николина Чакърдъкова, Боби Шапков, Неврокопски танцов ансамбъл,

 хор "Милка Стоева" с художествен ръководител Светла Стоева, Народен хор "Трепетлика" с художествен ръководител Пепа Запрянова, хор за патриотични песни при ПГЕЕ "К. Фотинов" с ръководител Димитринка Радева и други

Водещ: Стойко Пеев 

Коментари

Още от последните новини