Вижте кои са предстоящите прожекции на „София филм фест на брега“

Вижте кои са предстоящите прожекции на „София филм фест на брега“ - E-Burgas.com

Няколко интересни заглавия присъстват в афиша за предстоящите прожекции на "София филм фест на брега". Ето кои са те:

 

 

20 март

17:00 часа - Късометражни филми от конкурса "Джеймисън"

18:00 часа - "Заливът Ханалей"

"Заливът Ханалей" на японския режисьор Даиши Мацунага е разказ по едноименната творба на Харуки Мураками - за японски тийнейджър, който умира, докато кара сърф на Хаваите. Самотната му майка Сачи отива в залива Ханалей, за да се справи с неочакваната загуба. Оттогава в продължение на 10 години Сачи посещава острова и остава там за няколко седмици... Тя така и не успява да превъзмогне непоносимото разстояние между нея и детето й, но един ден среща двама млади сърфисти на годините на нейния син.

"Когато прочетох "Заливът Ханалей", в главата ми изникнаха различни събития от моя живот. От голямото земетресение в Япония минаха 8 години, то се случи на 11 март 2011 г. Оттогава не мога да спра да мисля за няколко неща. Притеснен съм и изпитвам гняв към обществото, което продължава напред, без да е решило проблема с радиацията. Убеден съм, че няма как човечеството да победи природата. Природните бедствия отнемат живота на безброй хора. Едва ли можем да си представим мъката на техните семейства и приятели.", споделя Даиши Мацунага.

20:00 часа - "Етер"

Най-новият филм, който легендарният полски режисьор Кшищоф Зануси представя в България, е "Етер".

"Историята се случва в началото на XX век. Полша е окупирана. Някъде в територията, анексирана от Русия, един доктор използва етер, за да упои млада жена и да задоволи желанията си, без да среща съпротива. Тя никога повече не се събужда, а лекарят е осъден на смърт. В последния момент смъртната присъда е сменена с изгнание и докторът е изпратен във военните части, намиращи се в Австрия. Там, заедно с нормалните лекарски дейности, този човек продължава да експериментира с етер с цел да манипулира хората, да контролира свободната им воля, емоции и съзнание. Неочаквано докторът се оказва в центъра на шпионски скандал. Това може и да видимият слой на "Етер", но има още един, таен подтекст, който ни позволява да видим филмa като интерпретация на мита за Фауст..." Дебора Йънг, The Hollywood Reporter

 

21 март

17:00 часа - Късометражни филми от конкурса "Джеймисън"

18:00 часа - "Граница"

Шведско-датският романтичен фентъзи трилър "Граница " на Али Абаси обиколи над 30 фестивала след премиерата си в Кан, където взе голямата награда в конкурсната програма "Особен поглед", а също така получи признание и от Американската киноакадемия с номинация за "Оскар" за грим и прически. "Граница" е екранизация по едноименния разказ на Йон Айвиде Линдквист ("Покани ме да вляза"), който заедно с режисьора Али Абаси и Изабела Екльов е и сценарист на филма.

Главната героиня в него, Тина (Eва Меландер), е уважаван митнически служител с особена дарба. Тя може да усеща човешките емоции, което й помага бързо да разпознава контрабандистите и престъпниците. Всъщност животът на Тина не изглежда особен, въпреки че се чувства самотна заради специфичния си външен вид... Един ден, докато е на работа, тя спира Вор (в ролята Eеро Милоноф, познат от "Най-щастливият ден в живота на Оли Маки", макар и неузнаваем тук), който определено не е това, което изглежда. Оказва се, че мъжът има същите лицеви белези и свръхестествена дарба като Тина. В него тя най-накрая намира партньор, който я допълва по всякакъв начин. Вор е и този, който отключва тайните на нейното минало...

 

20:00 часа - "Златната ръкавица"

"Златната ръкавица", провокативният нов филм на добре познатия у нас Фатих Акин, е създаден по роман бестселър. Филмът проследява истинската история на Фриц Хонка - физически и психически увреден сериен убиец, който убива жени в квартал в Хамбург между 1970 и 1975 година. Хонка избира жертвите си в бар на име "Златната ръкавица" (Zum Goldenen Handschuh), където е чест посетител. Пред Variety Акин споделя, че въпросният сериен убиец е живял само на няколко преки от улицата, на която самият режисьор е израснал.

22 март

17:00 часа - "Трампа" - вход свободен

Успешният писател Добрин Илиев е поканен да участва като шеф на жури в литературен конкурс. Водена от голямото си желание да спечели, ученичката Мая успява да се сприятели с него. Нейната експанзивна личност го привлича и събужда у него спящи чувства. Нещо повече - той харесва стиховете на провокативното момиче. Съзнавайки слабостта на писателя към нея, Мая му споделя, че е дъщеря на Катя. 25 години по-рано Катя също му е изпращала свои стихове. Мая се опитва да убеди Илиев, че е негова дъщеря и е длъжен да подкрепи кариерата й. Той ясно съзнава, че това не е така, но въпреки това решава да й помогне и Мая получава първа награда в училищния конкурс. Оказва се обаче, че стиховете не са нейни.

Режисьор - Георги Дюлгеров

Сценаристи - Владимир Ганев, Ивайло Петров, Георги Дюлгеров

Оператор - Радослав Спасов

С участието на: Илия Добрев, Таня Шахова, Вълчо Камарашев, Петя Дубарова, Маргарита Пехливанова, Руси Чанев, Иглика Трифонова, Искра Йосифова.

 

19 часа - Закриване - "Ирина"

Друга прожекция, която ще бъде със специално представяне от творчески екип, е тази на "Ирина" - пълнометражният дебют на Надежда Косева, която ще разкаже повече за филма заедно с актрисата Ирини Жамбонас и продуцента Стефан Китанов.

След първото си представяне на националния фестивал "Златната роза" във Варна, филмът има 9 престижни отличия на международни и национални кинофестивали.  

Сюжетът разказва историята на младата Ирина, принудена да изхранва семейството си. В момент на безизходица тя се съгласява да стане сурогатна майка. В хода на бременността тя преоткрива живота и себе си, разбира какво е да обичаш и прощаваш... "Акцентът попада върху човечността. Водещото за екипа при създаването му беше предизвикателството да намерим лъч надежда и доброта в житейска ситуация, която е на ръба на човешкото", казва Надежда Косева.

 

Коментари

Още от последните новини