Вижте кои изследвания са с отстъпка в лаборатория „ЛИНА” този месец

Вижте кои изследвания са с отстъпка в лаборатория „ЛИНА” този месец - E-Burgas.com

Важно за сезонните работници – изследванията за лична здравна книжка са на преференциални цени 

Медицинска лаборатория „ЛИНА” организира три кампании с профилактични изследвания, които през месеците май и юни ще се извършват на намалени цени. Първата е за скрининг на щитовидна жлеза и обединява anti-TPO (антитела към тиреопероксидазата) и TSH (тиреостимулиращ хормон). Втората е за изследвания за лична здравна книжка, която е задължително изискване към повечето сезонни работници. Последната кампания, която е за пълно изследване на кръв и урина, привлича интереса както на лекарите, така и на пациентите, защото предлага общо 26 показателя, даващи важна информация за състоянието на повечето органи и системи в човешкия организъм.

Така до края на месец юни пациентите на „ЛИНА” могат да изследват  anti-TPO антителата си в комбинация с TSH на двойно по-ниска цена – за 13лв., вместо за 26лв. До края на същия период, изследванията за здравна книжка са 10лв., вместо 15лв., а пълното изследване на кръв и урина - 18лв. вместо стандартните 38лв. 
Защо специалистите  на „ЛИНА” включват  точно тези изследвания в профилактичните кампании?

„Определянето на anti-TPO антитела е най-чувствителният маркер за автоимунни заболявания на щитовидната жлеза, като тироидит на Хашимото, идиопатичен микседем и Базедова болест”, разкрива специалистът по клинична лаборатория в МДЛ „ЛИНА” д-р Пламена Хараланова. По нейни думи при тироидит на Хашимото тези антитела се срещат в 90% от пациентите, а при Базедова болест в 60-80% от заболелите, като стойностите при тези болести могат да достигнат много високи нива.Незначително и умерено повишение може да се наблюдава и при други автоимунни заболявания, като ревматоиден артрит, системен лупус, диабет и др. 

От своя страна, нивата на тиреостимулиращия  хормон (TSH) е важен, скринингов  показател  за функцията на щитовидната жлеза и сочи дали тя е нормална, повишена  или понижена. 
„Желателно е, изследването на TSH да бъдe направено сутрин, на гладно, преди приема на медикаменти, които могат да повлияят на концентрацията му. Контролните изследвания на TSH  трябва да стават 4-6 седмици след корекция в дозировката на лекарствените вещества, влияещи на нивата на хормона. Разбира се, пациентът трябва да консултира резултатите от изследванията с насочващия го лекар или със специалист ендокринолог”, съветва д-р Хараланова.

Какво е необходимо за изследванията за лична здравна книжка?

В началото на летния сезон по морето много от сезонните работници имат нужда от изследвания за лична здравна книжка. Тя е задължително изискване при постъпване на работа в ресторанти, кафенета и другите обекти, където персоналът има досег с хранителни продукти. Освен за тях, здравната книжка е задължителна и за служителите в детски градини и ясли, специализираните институции за възрастни, във водоснабдителните съоръжения и други обекти.

„В здравната книжка  са включени паразитологични и микробиологични изследвания. Първите посочват заразен ли е човек с най-честите видове чревни паразити - протозои, хелминти и ентеробиоза. Микробиологичното изследване открива бактерията салмонела, която се предава с храната, бактерията шигела, която причинява дизентерия, и ентеропатогенни ешерихия коли”, обясняват от „ЛИНА”.
При отиване в лабораторията пациентът трябва да остави лична здравна книжка със снимка и попълнени имена, в която след това ще бъдат вписани резултатите от паразитологичното и микробиологичното изследване. Пациентът сам взима биологичния материал, необходим за изследванията. Стерилният контейнер за пробата и скоч-лентата могат да бъдат открити във филиалите на „ЛИНА”. Повече информация за това как точно трябва да бъде взета пробата може да бъде получена на място в лабораторията или по телефона. Резултатите излизат в рамките на 48 часа и се попълват в Здравната книжка на пациента, която се подпечатва от специалистите, извършили изследванията. След това пациентът трябва да я завери, като отиде на преглед при личния си лекар.
Кое е профилактичното изследване, което дава най-много информация за здравословното ни състояние?

Отговорът е пълно изследване на кръв и урина. Диагностичният пакет, който е на преференциална цена до края на месец юни 2016г., дава обратна връзка за състоянието на бъбреците, черния дроб и жлъчката. В него са включени  пълна кръвна картина с диференциране на левкоцитите (белите кръвни клетки) по групи, изследване на урина и скорост на утаяване на еритроцитите. Също и  показателите на въглехидратната, мастната, белтъчната  обмяна, анализ на електролити, кръвна захар, добър и лош холестерол, триглицериди, общ белтък и албумин, калций, фосфор, калий, натрий и хлориди. Изследването  проследява  нивата на уреята, креатинина, пикочната киселина, ензимите АСАТ, АЛАТ, ГГТ и други.

Изследванията на преференциални цени се извършват в самостоятелните филиали на „ЛИНА” (извън болнични заведения) в: Бургас, Поморие, Несебър, Созопол, Карнобат, Сунгурларе,  Айтос, Руен, Царево  и Средец. Към цената им  трябва да бъде прибавена и 2 лева такса за манипулация. Повече информация може да бъде намерена на сайта на лабораторията www.lina-bg.com
 

Коментари

Още от последните новини