Вижте как се преобразява Ахтополският фар според времето

Вижте как се преобразява Ахтополският фар според времето - E-Burgas.com
Снимка Татяна БАЙКУШЕВА

Ахтополският морски фар е един от най-живописните по Черноморието. Сега, през зимата, той е особено интересен за наблюдение и за снимане. Когато морето е бурно, вълните го заливат с невъобразима мощ. Създателите му са го направили така, че той устоява неизменно на стихиите.

Издига се пред входа на пристанището на морското градче. Построен е върху риф. Първият фаров автомат, монтиран тук е бил Julius Pintsch, работещ на маслен газ и влязъл в експлоатация на 25 юли 1932 г.

Ахтополският фар е с координати  42°,06′ с. ш. 27° , 57 ′ и. д. Свети с бяла пробляскваща светлина с период 15 секунди.

Височината на кулата 11 метра, а светещата част се намира на 15 метра от морското ниво. Видимостта му е 5 морски мили.

Особено опасен е за поддръжка, когато в лошо време се наложи да се дотигне до съоръжението по някаква причина. Сега, когато осветителната му система е напълно автоматизирана, скалата не изглежда така страховита за превземане. Когато обаче се е налагало фарът да бъде посещаван често, трудностите са били наистина много сериозни. Особено когато морето е било бурно. Както на 19 – ти януари 1947 година, когато сред ледените вълни се преобърнала гребната лодка, с която фаропазачът, придружен от трима свои колеги отивал да зареждал фара с гориво. Корабокрушенците се спасили по чудо.

 

 

Галерия
Коментари

Още от последните новини