Вижте как изглежда днес квартала със старите поморийски къщи

Вижте как изглежда днес квартала със старите поморийски къщи - E-Burgas.com
Някога целия град Поморие е бил застроен с къщи като тези Снимки Татяна БАЙКУШЕВА

Малкият квартал от старинни дървени къщи, който е запазен в Поморие, е паметник на културата. Той се намира недалеч от брега на морето, в източния край на старата част от града. Сградите са типични за архитектурния стил на Черноморската градска къща от времето на Възраждането. Останали са незасегнати от големия пожар, вилнял в морския град на 30 юли  1906 години. Те са на два етажа, като приземието им е изградено от камък и често е служило за дюкян, а вторият етаж е жилищен. Вътрешна вита стълба отвежда на втория етаж до централен салон, около който са разположени останалите жилищни помещения. Дворовете са малки и в тях обикновено няма допълнителни стопански постройки. Цветя и овощни дървета красят дворното пространство.

Къщите в архитектурния резерват са частна собственост и не са достъпни за посещение, но в Историческия музей на Поморие има експозиция, пресъздаваща точната подредба на анхиалския дом.

В стария квартал се издига и църквата „Преображение Господне”, построена през втората половина на осемнадесети век. 

Малко известен факт за широката общественост е, че някога целия град Поморие е бил застроен именно с къщи като тези, подобно на Несебър, Поморие и Ахтопол. Огнената стихия през 1906 година обаче е унищожила по-голямата част от тях. Пламъците тогава опустошили стотици сгради. Счита се, че пожарът е бил предизвикан умишлено и във връзка с това има много и различни версии.

В онези далечни години, поради етническото напрежение в града, голяма част от хората с гръцки произход и самосъзнание напускат Поморие и се преместват в Гърция. Там, недалеч от Волос, в красивия тамошен залив, основават град Неа Анхиалос, разбира се заради старото име на Поморие - Анхиало. Първата църква, която била изградена в новото селище, се казва "Св. Георги"-патронния светец на Поморийския манастир.

А днес, много от хората с гръцки корен, които живеят в Поморие, имат роднини в Неа Анхиалос. И голяма част от тях са запазили гръцките си фамилии.

Във времето около 1970 година, градският съвет в Поморие взима решение да реставрира старинните къщи и дървената им обшивка е обновена.

През деветдесетте години Поморие и Неа Анхиалос са побратимяват. Ежегодно делегация от гръцкия град посещава Поморие, най-често в дните около Гергьов ден. А визитата се връща от поморийци, които гостуват в Неа Анхиалос.обикновено през август, по време на традиционните празници, които се правят там по това време.

Автор Татяна БАЙКУШЕВА

Галерия
Коментари

Още от последните новини