Венци и цветя отрупаха паметника на Васил Левски в Бургас (Снимки)

Венци и цветя отрупаха паметника на Васил Левски в Бургас (Снимки) - E-Burgas.com

В Бургас 144-та година от гибелта на Апостола на свободата започна със заупокойна молитва пред паметника му в Морската градина. Стотици бургазлии се стекоха на организираното от Община Бургас поклонение, за да поднесат венци и цветя пред бюста на Левски.

На церемонията присъстваха областният управител Вълчо Чолаков, кметът Димитър Николов, заместник-кметовете Йорданка Ананиева и д-р Лорис Мануелян, общински съветници, общественици, представители на държавната и местната власт.

Саможертвата на великия българин за свободата на отечеството бе почетена и с военен ритуал, в който участваха представители на военноморските сили от Бургаския гарнизон.

Кметът Димитър Николов заяви, че саможертвата на Апостола ни задължава да работим отговорно за бъдещето на Бургас и България.  
"Левски е иконата на българската свобода и идеал, който  не е докоснат от сянката на съмнението във всяка една епоха.

19 февруари е ден на смирение. Днес се прекланяме пред саможертвата на един от най-великите българи, който се извисява над всичко с общочовешките си идеали.

Васил Левски винаги ще бъде фарът, осветяващ правилния път, по който да вървим. Той винаги ще е мерилото, по което да съдим за нашите всекидневни дела.

Днес ние все така се нуждаем от смелостта, достойнството, скромността и вярата, които Левски е втъкал в своята работа за свободата на България. Без да следваме неговите завети, ние не можем да вървим напред като общество", каза още кметът Николов.

След официалната церемония в Културен център "Морско казино" беше излъчен документалният филм "Левски пред съда на Портата и историята".

Галерия
Коментари

Още от последните новини

Светът
Венци и цветя отрупаха паметника на Васил Левски в Бургас (Снимки) - E-Burgas.com

TikTock

Светът
Венци и цветя отрупаха паметника на Васил Левски в Бургас (Снимки) - E-Burgas.com

Африка