Вече нищо не може да спре тол системата

Вече нищо не може да спре тол системата  - E-Burgas.com

КЗК отхвърли последните жалби срещу общественат поръчка

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отхвърли последната "порция" жалби срещу обществената поръчка за тол системата, показва справка в регистъра на антимонополния регулатор, съобщи Инвестор.бг.

Комисията е преценила, че жалбите на чешката компания Толлнет и на Алтима България АД - дъщерно дружество на хърватската Мрезне Технология Версо ЕООД, са неоснователни.

И двете компании жалеха последния краен срок, който Агенцията "Пътна инфраструктура" даде за подаване на документи. И на двете жалби отговорът на КЗК е, че няма как да се произнесе по безспорен и категоричен начин дали има извършени нарушения, които водят до опорочаване на процедурата, но спирането ? би имало тежки обществени последици.

Търгът за тол системата беше обявен през април миналата година и е с индикативен бюджет 200 млн. лева. Оттогава той беше спиран на няколко пъти заради жалби.
Точно преди Нова година съдът се произнесе в полза на пътната агенция по поредното дело срещу процедурата. Агенцията след това реши да удължи само с няколко дни крайния срок за подаването на документи може би точно с идеята да избегне нови жалби.

Междувременно вече бившето правителство удължи до 30 юни 2017 г. срокът за разработване на правила за въвеждане на тол система в България. Това означава, че следващият кабинет ще реши какво да прави със злополучната поръчка.

Толлнет не за първи път обжалва търга за тол системата. Най-вероятно фирмите ще обжалват решенията на КЗК пред съда. Те имат 14 дни да подадат възраженията си, а съдът след това би могъл да се произнесе за около месец-два.

Коментари