Вече има регистър на банковите сметки и сейфове

Вече има регистър на банковите сметки и сейфове - E-Burgas.com

От днес в БНБ вече функицонира регистър на банковите сметки и сейфове, съобщиха от институцията.

Новият регистър съдържа централизирана информация, подавана от банките и клоновете на банки, извършващи дейност на територията на страната, за номерата на банковите сметки, техните титуляри и упълномощените да се разпореждат със сметките лица, както и за лицата, наематели на сейфове в банки, и техните пълномощници.

Съгласно Закона за кредитните институции достъп до информация от регистъра във връзка с изпълнение на служебните им задължения имат органите на съдебната власт (съдилища, прокуратура и следствени органи), Главна дирекция "Национална полиция" и Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" на Министерството на вътрешните работи, Държавна агенция "Национална сигурност", Националната агенция за приходите, Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. Достъп до информацията имат още съдебните изпълнители при образувано изпълнително дело.

Потребители на данните ще бъдат и банките и клоновете на чуждестранните банки, извършващи дейност в България.

Право да получават информация за съдържащите се за тях данни в регистъра имат физически и юридически лица.

Документите за дейността на Регистъра на банковите сметки и сейфове, както и таксите за получаване на справки от регистъра, са публикувани на интернет страницата на БНБ.

От тях се вижда, че физическите лица ще получават информация безплатно.

Коментари

Още от последните новини