Вдигат учителските заплати с 10% от догодина

Вдигат учителските заплати с 10% от догодина - E-Burgas.com
снимка: БГНЕС

От 1 януари заплатите на учителите в детските градини и в училищата у нас ще бъдат увеличени средно с 10%, като за всяка длъжностна степен увеличението ще бъде различно. Това стана ясно след среща при премиера Бойко Борисов, инициирана от ръководството на КНСБ, съобщава Дарик.

В бюджета за следващата година ще бъдат заделени допълнителни 223 млн. лева за образование, обяви премиерът. По думите на Борисов правителството може да си позволи това, защото са събрани 1,6 млрд. лв. повече в бюджета в резултат на работата на приходните агенции, МВР, ДАНС, прокуратурата.

Близо 127 млн. ще струва увеличението на заплатите, което ще обхване не само учителите от детската градина до 12-ти клас в училище, но и помощния и техническия персонал, обясни лидерът на Синдиката на българските учители Янка Такева.

"Лично аз смятам, че най-високият процент трябва да отиде към увеличаването на минималната начална работна заплата и особено мотивиране на младите учители, които трябва да дойдат от университетите в българското училище", заяви лидерът на учителския синдикат. 

"По наши изчисления средното увеличение ще бъде 10%. Тук се договорихме и се отпуснаха 9 млн. лева допълнително за изплащане на обезщетенията на всички учители при пенсиониране и на останалия персонал. От 1 октомври обезщетението при пенсиониране на учители е 10 брутни работни заплати, а на останалия персонал 8 работни заплати. От 1 януари 2017 г. обезщетенията при пенсиониране на учителите става 10 и половина заплати, на останалия персонал 8 и половина работни заплати", обясни Такева.

Коментари

Още от последните новини