Възстановяват оригиналната фасада на Филхармонията от началото на миналия век

Възстановяват оригиналната фасада на Филхармонията от началото на миналия век - E-Burgas.com

Община Бургас  съгласува проекта на Министерството на културата

Оригиналната фасада  на Концертна зала "Проф. Иван Вульпе" от 1913 г. ще бъде възстановена след мащабната реконструкция на сградата, чийто старт предстои.

Община Бургас  съгласува проекта на Министерството на културата.  До края на месец март е предвидено да бъде избран изпълнител.

Ремонтът предвижда  да бъдат възстановени прозорците на сградата към пл. "Св. св. Кирил и Методий", както е било в началото на миналия век. След реконструкция през 1967-68 г. те са били затворени и сградата губи лицето си към площада. Освен че ще възвърне стария си облик, концертната зала ще бъде с променени, но по-функционални и естетически решения на вътрешните пространства.

Ремонтът  на старата сграда бе наложителен, тъй като тя бе амортизирана и потенциално опасна. През 2013 г. бе направен доклад по повод пукнатини в основни конструктивни елементи. Освен тях, в сградата са установени и редица течове от покрива, нарушена цялост на подовите настилки и лицеви материали.

Проектът включва не само промени по фасадата, но и топлоизолиране на всички стени и покрива, подмяна на дограмата и мазилките и реконструкция на корнизите.

Освен обновяване на екстериора, ще бъде променен и модернизиран и интериорът, като се предвижда продължаване на централното стълбище от фоайето до подпокривния етаж, обновяване на зрителната зала и осигуряване на условия за достъпна среда, оформяне на допълнителна  малка репетиционна, кабинети, съблекални и ново помещение за озвучаване  и осветление под балкона на сградата. Ще бъде трансформирана и сцената,  с цел подобряване на акустиката.

* Черно-бялата  фотография е от фонда на "Стария Бургас".

Коментари

Още от последните новини