Възможно ли е сирени да известяват за предстоящи бури и урагани в Бургас?

Възможно ли е сирени да известяват за предстоящи бури и урагани в Бургас? - E-Burgas.com

Обсъжда се и възможността за SMS известия, но на този етап тя е трудно осъществима

Сирените за гражданска защита да известяват гражданите на Бургас за предстоящи бури и урагани. Това предлагат от Организация за закрила на българските граждани“ (ОЗБГ), които се обръщат към председателя на Общински съвет - Бургас проф. д-р Севдалина Христова Турманова.

Предложението идва след последната буря в средата на месец септември, която нанесе редица материални щети в целия град и рани няколко души, които потърсиха медицинска помощ. За щастие силният вятър, който на моменти достигна до 120 км/ч, не доведе до човешки жертви. 

От ОЗБГ смятат, че като превантивна мярка за подобни метеорологични явления, които според метеоролозите ще зачестяват, би било подходящо да се използват сирените за гражданска защита.

След направено проучване, чрез анкета в социалните мрежи, 84% от местните хората нямат нищо против за подобен тип известяване. По подобен начин в редица държави местните власти известяват населението си за предстоящи урагани, торнадо и т.н. 

За варианта със сирените за гражданска защита е необходимо да се запише отделен глас за предстояща буря с цел да бъде различим от сигнала за военна обстановка.

Коментира се и известяването чрез SMS, но на този етап това е трудно изпълнимо, като държавата е необходимо да се ангажира на национално ниво с мобилните оператори и да се изгради специална система за това.

"Считаме, че отправеното от предложение е лесно изпълнимо, като за целта системите лесно могат да бъдат свързани с /НИМХ/ „Национален институт по метеорология и хидрология“ и хората при подобен тип бедствие да имат възможност да реагират" завършват ОЗБГ писмото си. 

Коментари

Още от последните новини