Възможни са проблеми с GPS системите на 6 април

Възможни са проблеми с GPS системите на 6 април - E-Burgas.com

 

Проблеми с GPS системите по целия свят са възможни на 6 април. Причината – броячът на седмиците във всички по-стари GPS-устройства ще се занули. Според експерти това няма да блокира работата на устройствата, нито способността им да определят локацията. Възможни са обаче различни грешки във всички системи, които разчитат на GPS-информация, предава "Дарик"..
При по-старите модели зануляването се случва на всеки 1024 седмици, като последното такова беше през 1999-а година. Производителите съобщават, че въпросните стари модели в световен мащаб са незначителен брой и призовават потребителите да актуализират софтуера им, за да избегнат евентуални проблеми.
GPS или Global Positioning System най-грубо представлява радионавигационна система от 24 сателита в орбита около Земята. Сателитите имат точни атомни часовници, които се синхронизират един с друг, както и с часовниците на Земята. Всеки от сателитите излъчва постоянно радиосигнал, който съдържа информация за времето и координатите му и се приема от GPS устройствата на Земята. По този начин на база на точните координати на сателитите, може да се определят и точните координати на GPS устройството. Именно затова и всяко отклонение в часовника на GPS устройството може да доведе до грешки в определянето на локацията.
В програмния си код обаче по-старите джипиес устройства отброяват седмиците с 10-битов параметър. Това поставя лимит в отброяването от максимум 1023. На 1024-ата седмица броячът се занулява, а устройството започва да твърди, че актуалната дата е с близо 20 години по-стара. Според експерти, това няма да счупи устройството и да му попречи да определя локацията, но може да предизвика грешки в много системи, които разчитат на GPS данни.  Например – система, която следи в реално време движението на търговски кораби, може да даде грешки, ако информацията, която започне да получава твърди, че е с дата отпреди 20 години.
 

Коментари

Още от последните новини