ВАС остави забраната да се строи върху дюните на Каваците

ВАС остави забраната да се строи върху дюните на Каваците - E-Burgas.com

Върховният административен съд остави без разглеждане жалба срещу заповедта във връзка със забраната на строителство върху пясъчните дюни на Каваците, съобщиха ВАС.

Върховният административен съд остави без разглеждане жалба на физическо лице против Заповед № РД-644 от 22.06.2021 г. на министъра на околната среда и водите, която променя режимът на дейностите в природна забележителност „Пясъчни дюни в местността Каваците“. На практика с нея са спрени императивно всякакви строителни дейности в района.

С оспорената заповед от 22 юни т.г. поради допуснати съществени нарушения на изискванията за законосъобразност е:

1. отменена изцяло Заповед № РД-402 от 09.04.2021 г. на министъра на околната среда и водите, обнародвана в ДВ бр. 40 от 14.05.2021 г., с която се променя режимът на дейности в природна забележителност „Пясъчни дюни в м. Каваците“ в землището на гр. Созопол, установен в т. „г“ и точка „з“ от Заповед № 2109 от 20.12.1984 г. на председателя на Комитета за опазване на околната среда (обн., ДВ, бр. 3 от 11.01.1985 г.) за обявяване на природни забележителности;

2. възобновено е производството по издаване на заповедта за промяна на режима на дейностите в посочената защитена зона; 3. върната е административната преписка за ново произнасяне на етап предложение с вх. № 05-08-50/07.01.2021 г. от Регионалната инспекция по околната среда и водите – Бургас ( РИОСВ-Бургас), за промяна на режима на природна забележителност „Пясъчни дюни в м. Каваците“, землището на гр. Созопол, община Созопол, област Бургас.

Върховните магистрати приемат, че оспорената заповед на министъра на околната среда и водите от 22 юни 2021 г. е подготвителен документ и не подлежи на оспорване. Това е и причината жалбата срещу нея да бъде оставена без разглеждане, а производството по делото - прекратено.

Както многократно ВАС е приемал в практиката си, проверката на този подготвителен по своя характер акт ще бъде извършена при оспорването на финализиращия производството нов административен акт, респектвивно - отказът за издаването му.

При осъществяване на проверка на законосъобразността, ще бъде извършена и проверка на нейната законосъобразност. В случай, че правата и интересите на жалбоподателя като заинтересовано лице в административното производство бъдат засегнати, за него съществува гарантираната възможност за оспорване на крайния административен акт.

Определението по административно дело № 8178 от 2021 г. подлежи на обжалване през петчленен състав на ВАС.

Коментари

Още от последните новини