ВАС няма да разглежда жалби на лишени от свобода

ВАС няма да разглежда жалби на лишени от свобода - E-Burgas.com

Върховният административен съд (ВАС) няма да разглежда производства по жалби на лица, лишени от свобода. Това реши парламентът с приетите на първо четене промените в Закона за изпълнение на наказанията и задържане под стража предаде "Нова".

Народното събрание подкрепи оспорването на определени разпореждания в дела за режима на наказанието – преместване от един затвор в друг или в затворническо общежитие, както и срокът на изтърпяване на изтърпяването наказание да не стигат до ВАС.

Промените предвиждат делата окончателно да приключват пред 3-членен състав на административния съд по местоизпълнението на наказанията.

Вносителите от ГЕРБ се мотивират, че касационната компетентност на административните съдилища ще намали разходите по конвоирането, като ограничи преместването на лишените от свобода от затвора до административния съд в същия съдебен район, а не както досега – довеждане и престой в сградата на Върховния касационен съд (ВКС) от затворите в цялата страна.

Вносителите уточняват, че такива правомощия са вменени на съдилищата и в производствата по Закона за собствеността и използването на земеделски земи и по Изборния кодекс.

Предвижда се също изменение в Закона за Търговския регистър и Регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, с които се урежда възможността за претендиране в съдебното производство по оспорване на отказа за вписване, заличаване или обявяване, а не както е досега – провеждане на отделно исково производство, свързано с допълнителни разходи за страните.

От ГЕРБ смятат, че с тази промяна ще се осигури финансова и процесуална икономия на участниците в производствата.

Коментари

Още от последните новини